Het JeeKaaCee ('t Stokperdje) is één van de locaties waar het IKC Zundert zou kunnen verrijzen.
Het JeeKaaCee ('t Stokperdje) is één van de locaties waar het IKC Zundert zou kunnen verrijzen. Foto: Addo Sprangers

College komt met vier mogelijke locaties voor IKC Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het Zundertse college van burgemeester en wethouders heeft vier locaties aangewezen als kansrijke locaties voor de bouw van een Integraal Kind Centrum (IKC) in het dorp Zundert. Het betreft de Sint Annaschool aan de Berkenlaan, de Hoge Dreef, de hoek Berkstraat-Berkenring en het JeeKaaCee-gebouw (’t Stokperdje) aan de Brug.

Deze locaties worden deze zomer verder onderzocht. In september neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de plek voor het IKC. De Gemeente Zundert, Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ) en de Kober Kinderopvang maken zich al langer sterk voor de vestiging van een IKC in Zundert. Vanuit één gebouw en vanuit één visie werken onderwijs en kinderopvang hier aan de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. In het IKC Zundert worden straks de basisscholen Zonnebloem en Sint Anna en Kober Kinderopvang opgenomen.

Heroverweging
In januari van dit jaar besloot de gemeenteraad om de in 2020 gekozen locatie basisschool Zonnebloem aan de Burgemeester Manderslaan te heroverwegen en te onderzoeken of er wellicht een betere locatie is voor het IKC dat voor de komende veertig jaar de beste plek voor onderwijs en kinderopvang moet worden. Hieraan lagen verschillende argumenten ten grondslag. Zo bleek de beschikbare ruimte aan de Burgemeester Manderslaan aan de krappe kant en zou het waarschijnlijk niet blijven bij een gebouw van maximaal twee bouwlagen. Een in meerdere opzichten ongewenste situatie. Met nog een verdieping er bovenop zou het IKC op de locatie Zonnebloem dan anderhalve meter boven de bestaande bebouwing uitsteken en daarmee een behoorlijk stedelijk karakter krijgen. Bovendien hangt aan een gebouw van drie verdiepingen een fors hoger prijskaartje. Ook zou op die krappe locatie niet of nauwelijks kunnen worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen, zoals een mogelijk stijgende vraag naar kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Kansrijk
 Voor het onderzoek naar een wellicht betere locatie voor het IKC is een plan van aanpak opgesteld dat in januari is goedgekeurd door de gemeenteraad, waarna door de Gemeente Zundert, Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ), Kober Kinderopvang en extern bureau Van Plan samen de eerste stappen van het locatieonderzoek zijn gezet. Hieruit zijn verschillende locaties naar voren gekomen die geschikt worden geacht voor de bouw van een IKC. Deze als kansrijk aangemerkte locaties zijn de Sint Annaschool, Hoge Dreef, hoek Berkstraat-Berkenring en het JeeKaaCee. Volgens betrokken partijen voldoen deze locaties aan de geschetste randvoorwaarden. Dit betekent dat zij voldoende ruimte bieden aan de bouw van een IKC, dat er voldoende mogelijkheid is voor veilige routes voor voetgangers en fietsers, dat de locaties financieel haalbaar zijn en dat de locaties een gunstige ligging hebben in het dorp Zundert.

Vervolg
De vervolgstap is nu om tot één voorkeurslocatie te komen. Burger- en raadsleden hebben tijdens een vertrouwelijke, opiniërende raadsbijeenkomst hun mening gegeven over de kansrijke locaties. Extern bureau Van Plan gaat deze zomer verder onderzoek doen naar de vier locaties. Op 13 september is de Rondevergadering van de gemeenteraad waarin dit onderwerp wordt besproken. Op 26 september neemt de gemeenteraad een besluit over de definitieve locatie van het IKC. De eigenaren van de kansrijke locaties zijn geïnformeerd. Omwonenden van de kansrijke locaties worden per brief door de Gemeente Zundert ingelicht.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief