Artist's impression van De Zindering.
Artist's impression van De Zindering. Foto: Afbeelding: KDV Architectuur

Extra miljoenen maken weg vrij voor realisatie De Zindering

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Hoe het nieuwe sociaal- en cultureel ontmoetingscentrum in Zundert straks uiteindelijk wordt vormgegeven, is nog niet helemaal in kannen en kruiken. Wel is er nu definitief het benodigde geld om aan de slag te gaan met de realisatie van De Zindering. Een meerderheid van de raad gaf dinsdagavond haar goedkeuring aan het ophogen van het bedrag naar 10,4 miljoen euro.

Al ging het toekennen van het aanvullende krediet van exact 6.197.970 euro niet helemaal van harte. Met tien stemmen vóór en zeven tegen immers blijkt een flink deel van de raad niet volledig overtuigd van de ingeslagen weg. Zo hebben bijvoorbeeld OPZ, VVD en Dorpsbelangen hun bedenkingen bij de financiële risico’s die aan de realisatie van het nieuwe ontmoetingscentrum kleven. Dit in tegenstelling tot voorstanders als CDA, Ondernemend Platteland en D66, die graag zien dat er nu wordt doorgepakt.

Vervolgstappen

Het Zundertse college is hoe dan ook blij dat de knoop is doorgehakt. “Nu kunnen we verder met de vervolgstappen in samenwerking met de gebruikers.” De eerste stap is het voorlopig ontwerp verfijnen tot een definitief ontwerp. “Om tot dit definitief ontwerp te komen, gaan we onder meer in gesprek met de omgeving. Wij willen hun wensen en behoeften zo goed mogelijk verwerken in het definitieve ontwerp,” schetst wethouder Judith Kuijpers (portefeuilles Maatschappelijk Vastgoed én Cultuur) het proces. “Dit definitief ontwerp stelt de gemeenteraad naar verwachting vast in april. Hierna gaan we verder met een aanvraag van de omgevingsvergunning”.

 Aantrekkelijk

Haar collega-wethouder Wesley van Steen, portefeuillehouder Sociaal Domein, benadrukt de meerwaarde voor de Zundertse gemeenschap: “Als college zijn wij ervan overtuigd dat er nieuwbouw nodig is om een geschikt, toekomstbestendig sociaal en cultureel ontmoetingscentrum te krijgen. Nieuwbouw voor De Zindering faciliteert het verenigingsleven én zorgt voor behoud van maatschappelijke voorzieningen. Dit faciliteert de gemeenschapszin die Zundert zo kenmerkt. Daarnaast maakt het dat de kern Zundert leefbaar en aantrekkelijk blijft, nu en in de toekomst. Met elkaar, voor elkaar: dit maakt De Zindering het bruisende hart van Zundert.”

Gewijzigde situatie

Met veel tromgeroffel werd eind vorig jaar de naam van het nieuwe sociaal- en cultureel ontmoetingscentrum in Zundert gepresenteerd: ‘De Zindering, Cultureel en Maatschappelijk Hart van Zundert’. Ook de locatie was al bekend: op de plek waar nu nog het ‘oude’ CultuurCentrum De Schroef is te vinden, zou via nieuwbouw De Zindering verrijzen, met onderdak voor welzijnsorganisaties, (culturele) verenigingen en de Gemeente Zundert die er werkplekken voor ambtenaren van het sociaal domein wil huren. Met een in 2022 door de raad gevoteerd krediet van 4, 1 miljoen euro, gebaseerd op het prijspeil van 2021, kon het college aan de slag om de plannen voor nieuwbouw verder uit te werken. In korte tijd echter wijzigde de situatie drastisch, want de kostenraming van het voorlopig ontwerp liep op tot bijna 10,4 miljoen euro. Voor die stijging waren verschillende oorzaken aan te wijzen. Zo bleek de totale ruimtebehoefte groter dan vooraf geschat en is er sprake van forse kostenstijgingen in zowel de bouw als in projectkosten door inflatie. Later onderzochte alternatieven voor de nieuwbouw van De Zindering, zoals het pand Bredaseweg 1, zouden geen oplossing bieden of slechts geschikt zijn voor de kortere termijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief