The Timberwolves met Duitse krijgsgevangenen.
The Timberwolves met Duitse krijgsgevangenen. Foto: archief Heemkundekring De Drie Heerlijkheden

Oproep voor foto’s en documenten uit Tweede Wereldoorlog

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Op 27 oktober 1944 is Zundert bevrijd door de 104e Infantery Division ‘The Timberwolves’. Een dag later werd Rijsbergen bevrijd door hetzelfde legeronderdeel. Een werkgroep onder leiding van de Gemeente Zundert is begonnen met voorbereidingen om rondom de 80-jarige bevrijding diverse activiteiten te kunnen gaan organiseren voor de inwoners van de gemeente Zundert, jong en oud.

Verschillende ideeën zijn ingebracht en worden momenteel verder uitgewerkt. Eén van die ideeën is een tentoonstelling en daarvoor doet de werkgroep een beroep op u. Fotograferen in die tijd was niet alledaags, toch zijn er foto’s die veelal in oude schoenendozen zitten of in albums van uw ouders of andere familieleden. Mogelijk zijn die ooit terechtgekomen in een hoekje op zolder waar ze al jaren staan. Misschien weet u niet eens meer wat er allemaal in zit; oude foto’s, oude documenten, oude brieven of heel andere voorwerpen. Misschien vindt u nog wel oude filmbeelden. Foto’s en dergelijken die wij waarschijnlijk niet kennen.

Expositie

Heemkundekring De Drie Heerlijkheden doet een oproep aan alle inwoners van Zundert (maar ook aan oud-inwoners) om die albums of oude dozen eens te openen en op zoek te gaan naar foto’s, films, brieven die oorlog of bevrijding gerelateerd zijn. Het wordt erg op prijs gesteld als u die foto’s met ons wilt delen door ze ter beschikking te stellen zodat we er een mooie expositie van kunnen maken. Wilt u de foto’s graag in de familie behouden, prima, maar mogen wij ze dan wel inscannen?

Contact

U kunt met de foto’s of andere materialen naar het Heemhuis aan de Tiggeltsebergstraat 3 (Boerendag Museum De Karkooi) in Rijsbergen komen woensdagmiddag tussen 13.30 uur en 15.30 uur én op donderdagavond tussen 18.30 uur en 20.00 uur. De heemkundekring is ook bereid om het materiaal bij u thuis op te halen. U kunt hiervoor contact opnemen met Piet Maas via telefoonnummer 06- 1294 6748) of via het e-mailadres: dedrieheerlijkheden@gmail.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief