Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Bomenridders op de bres voor Zundertse bomen

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Red de Zundertse bomen. Dat is de naam van de zo’n anderhalve week geleden door de Bomenridders Zundert en bezorgde inwoners van de gemeente Zundert gestarte petitie om de verschraling van het lokale landschap te stoppen. Aanleiding is het voornemen van de Gemeente Zundert om het kapvergunningsstelsel te versoepelen.

Die versoepeling is opgenomen in het voorgenomen nieuwe bomenbeleid waarover de gemeenteraad zich komende maand buigt. Na een toelichting op dit beleid vanuit de Gemeente Zundert, tijdens een informatieavond op 4 december, werd de werkgroep Bomenridders Zundert in het leven geroepen. Hiertoe bundelden onder anderen de Vogel- en Natuurwerkgroep Zundert, Milieuvereniging De Groene Koepel, het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) Zundert en Stichting Mooi Geweest hun krachten.

Kapvergunningsstelsel

Aan het nieuwe bomenbeleid zitten namelijk nogal wat haken en ogen, zo maken woordvoerders Pieter Keeris en Monique Groot namens de Bomenridders Zundert duidelijk. Een belangrijke doorn in het oog is de voorgenomen versoepeling van het kapvergunningsstelsel waardoor het eenvoudiger wordt om bomen te kappen. De Bomenridders Zundert pleiten dan ook voor handhaving van het huidige stelsel. Sterker nog: het liefst zien zij juist nog veel meer vergroening.

Afname biodiversiteit

Door verruiming van het kapvergunningsstelsel zullen veel bomen verdwijnen, zo vrezen de Bomenridders Zundert. “Met als gevolg een nog verdere afname van de biodiversiteit,” aldus Pieter Keeris. “Want een steeds kaler wordend landschap heeft ook consequenties voor vogels en insecten. Er is de laatste jaren al heel veel groen verdwenen, terwijl het groen juist beschermd en uitgebreid zou moeten worden. Het is best vreemd dat in Zundert en omgeving het grootste areaal aan boomkwekerijen van Nederland is te vinden, terwijl er voor de bevolking zelf maar weinig groen is te zien. Als groene gemeente scoort Zundert slecht.”

Petitie

De Bomenridders Zundert hebben de voorbije periode al de nodige acties op touw gezet om hun bedenkingen bij het voorgenomen nieuwe boombeleid onder de aandacht te brengen. Zo werd er onder de noemer ‘Bomen in Zundert vogelvrij?’ meegedaan aan de carnavalsoptocht in Rijsbergen en zijn er reeds afspraken gemaakt om van gedachten te wisselen met verschillende politieke partijen. Hiernaast is via www.petities.nl de inmiddels al meer dan 800 keer ondertekende petitie ‘Red de Zundertse bomen’ gestart. Hiermee hopen de Bomenridders het Zundertse college te bewegen af te zien van versoepeling van het kapvergunningsstelsel. Ook verzoeken zij het college om zich actief in te zetten voor landschapsherstel en uitbreiding van het groenareaal. Verder vragen de Boomridders het college het gebruik van de Groene Kaart af te schaffen en daarmee alle bomen als waardevol te beschouwen, òf de Groene Kaart aan te passen en hier alle bomen, hagen en heggen op aan te geven.

Beleidsvoorstel

“We begrijpen heel goed dat er veel waarde wordt gehecht aan onze bomen,” aldus wethouder Ellie Kools, portefeuillehouder Openbaar Groen. “Gemeente Zundert staat immers bekend om haar boomteeltsector. Een groene en boomrijke gemeente gaan ons daarom aan het hart, voor nu en de toekomst. Er moeten daarom duidelijke kaders zijn hoe wij omgaan met onze bomen. Er was nog geen beleid en daarom ligt er nu een beleidsvoorstel. Dit beleid is tot stand gekomen via een participatietraject waarbij onze inwoners is gevraagd naar hun mening.” De wethouder voegt eraan toe dat hierna, in december, door de Gemeente Zundert nog een extra bijeenkomst is gehouden omdat er over het beleidsvoorstel nog vragen waren bij inwoners en bij de eerder genoemde organisaties die zich hebben verenigd in de werkgroep Bomenridders Zundert. “De inbreng uit deze bijeenkomst is verder verwerkt in het beleidsvoorstel.”

Vergroenen buitenruimte

Het beleid ‘Programma Bomen’ vormt de basis voor het onderhoud van het gemeentelijk bomenbestand en geeft kaders voor het verder vergroenen van de buitenruimte door aanplant van bomen, zo maakt wethouder Ellie Kools duidelijk. “Daarbij is het uitgangspunt dat bomen gezond en veilig oud kunnen worden aangezien gezonde, volwassen bomen een grote bijdrage leveren aan een gezonde en prettige leefomgeving en instandhouding van biodiversiteit.”

Vertrouwen

“Met dit beleid zijn wij ervan overtuigd dat we verder bouwen aan een toekomstbestendig groene gemeente met een rijke diversiteit aan groen,” vervolgt zij. “Ook met het aanpassen van de regels voor de bomenkapvergunning, want inwoners weten heel goed wat wel en niet kan. Dat blijkt onder meer uit het feit dat vrijwel alle kapvergunningen tot nu toe altijd zijn vergund. Dus met dit beleid belonen we het goede gedrag en hebben we vertrouwen in onze inwoners. Dit betekent niet dat men nu massaal bomen gaat kappen. Onze gemeente is de laatste jaren juist verrijkt met vele hectare aan nieuwe natuur. Kilometers aan ecologische verbindingszones zijn gerealiseerd en natuurgebieden zijn fors uitgebreid. Dit alles omvat meer dan 250 hectare.”

Kapvergunning

De wethouder benadrukt dat het niet zo is dat alle bomen nu vergunningsvrij kunnen worden gekapt. “Al is de Gemeente Zundert niet uniek in het vergunningvrij kappen. In omliggende gemeenten gebeurt dit al. Een eerder opgenomen uitzondering voor specifieke soorten hebben we uit de verordening gehaald. Er moet vanaf 60 cm diameter dus een kapvergunning worden aangevraagd, ongeacht de soort boom. Dit geldt voor bomen buiten de bebouwde kom. Voor bomen binnen de bebouwde kom die op de Groene Kaart staan moet eveneens een kapvergunning worden aangevraagd, ongeacht hoe groot deze zijn. Dit is nu ook het geval onder de huidige verordening.”

Gemeenteraad

Het voorstel voor het bomenbeleid en de bijbehorende verordening worden in maart en april behandeld door de gemeenteraad. Surf voor meer informatie over de door Boomridders Zundert gestarte petitie naar petities.nl/petitions/red-de-zundertse-bomen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief