Stan Godrie: 'In het veldrijden loopt Nederland voorop, zowel in de breedte als in de top'
Stan Godrie: 'In het veldrijden loopt Nederland voorop, zowel in de breedte als in de top' Foto: Stichting Pro Cycling Team ZZPR

Stan Godrie zet punt achter veldrijden

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De cyclocrosscarrière van Stan Godrie zit erop. Als veldrijder reed de 31-jarige Zundertenaar zondag in het Belgische Oostmalle zijn allerlaatste wedstrijd. Daarmee komt een einde aan een loopbaan waarin hij zich net niet in de top 15 van de wereld wist te nestelen.

Een ambitie die hij ook de komende jaren waarschijnlijk niet meer zou weten waar te maken, zo maakt Stan Godrie duidelijk. “Ik heb altijd het hoogste niveau nagestreefd, maar ben op mijn eigen limieten gestuit. Ik heb het al die jaren een kans gegeven en veel stappen kunnen zetten, maar merkte dat ik de laatste vijf jaar niet meer de progressie maakte die ik eigenlijk zou verwachten. De uiteindelijke stap naar de absolute top heb ik niet weten te zetten. Ik heb er echter vrede mee dat dit uiteindelijk mijn niveau is geweest.”

Profavonturen

Het maakte wel dat hij zijn toekomst in het veldrijden nadrukkelijk tegen het licht hield. Naast zijn bestaan als veldrijder werkte Godrie ruim 25 uur per week in een fietsenwinkel. Een combinatie die misschien toch belemmerend is geweest bij de definitieve doorbraak van de veldrijder die bij de beloften nog Nederlands kampioen werd en derde op het WK. Zelf wil hij daar echter niet van weten. “Soms was het lastig, maar ik zag het ook als een uitdaging. Wilde bewijzen dat ik werk en veldrijden gewoon kon combineren en daarbij ook nog eens de stap naar de top kon maken.” Profavonturen bij de ploegen Veranda’s Willems Crelan en Parkhotel-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team konden dat laatste eveneens niet bewerkstelligen. “Al waren dat voor mij mooie kansen om hogerop te komen. Ik kon gebruikmaken van alle faciliteiten om het beste in mijzelf naar boven te halen. Zoals gezegd ben ik daarbij op mijn eigen limieten gestuit. Het door mij bereikte niveau is voor mij het hoogst haalbare geweest.”

Bondscoach

Die conclusie resulteerde in de aankondiging van zijn afscheid als veldrijder een aantal weken terug. Dat hij door bondscoach Gerben de Knegt niet werd meegenomen naar het WK in het Tsjechische Tábor speelde in die beslissing mee, maar was volgens Stan Godrie niet doorslaggevend. De bondscoach week af van de KNWU-richtlijnen en koos voor veldrijder Mees Hendrikx, ondanks het feit dat er op papier nog een plek vrij was voor Godrie. “Wat dat laatste betreft is het jammer dat de bond niet alle beschikbare plaatsen benut. Daar doe je in mijn ogen de veldrijders toch tekort mee. In het veldrijden loopt Nederland voorop, zowel in de breedte als in de top. Al heb ik begrip voor de keuze voor Mees Hendrikx, een jong opkomend talent.”

Begeleiding

Stan Godrie mag dan afscheid hebben genomen van het veldrijden, het wielerwereldje verlaten doet hij voorlopig nog niet. “In maart ga ik als fietsenmaker aan de slag in een nieuwe fietsenzaak in Breda. Als wielrenner ga ik meer op de weg rijden. Daarbij heb ik wat koersen in de clubcompetitie en topcompetitie op het oog. Ook ga ik gravelen en wil daarbij wedstrijden in de World Series rijden die in de buurt worden gehouden. Verder ga ik samen met mijn vriendin enduro rijden. Gewoon leuke dingen doen op de fiets dus.” In de verdere toekomst ziet hij wel een rol voor zichzelf weggelegd in de begeleiding van talentvolle veldrijders. “Het lijkt mij leuk om mijn kennis over te dragen aan nieuwe, jonge renners.” [n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief