Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Buurtbewoners zorgen voor groene wijk in Rijsbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - De Bremakker in Rijsbergen ziet er sinds woensdag een stuk groener uit. En dat niet alleen: dankzij nieuwe groeninrichtingen en het afkoppelen van de regenpijpen van het riool, zijn belangrijke maatregelen getroffen voor het tegengaan van wateroverlast en verdroging. Met het aanplanten van groen door wethouder Ellie Kools en buurtbewoners werd het project officieel afgerond.

Het initiatief voor de verduurzaming van de buurt komt van omwonenden zelf. Al in maart 2021 klopten buurtbewoners Cor Mathijssen, Frank Vermeeren, Corné Vermeeren en Jos Jacobs bij de Gemeente Zundert aan om via het zogeheten Uitdaagrecht het groen in hun buurt over te nemen voor beheer en onderhoud. “Dit naar voorbeeld van het burgerinitiatief ’t Boske in Rijsbergen enkele jaren eerder, waarbij bewoners de beplanting van de speelweide in hun buurt aanpakten,” legt Cor Mathijssen uit. “De Gemeente Zundert reageerde meteen positief en lopende de gesprekken werd iedereen steeds enthousiaster.”

Werk met werk

Geleidelijk aan ontstond een nieuw plan voor de openbare ruimte, met nieuwe groeninrichtingen en het afkoppelen van de regenpijpen van het riool. Ook kreeg de buurt een waterdoorlatende bestrating waar regenwater ter plekke kan infiltreren en tijdelijk in de grond wordt opgeslagen, waardoor wateroverlast en verdroging worden tegengegaan. “Bij de beoordeling van het project schoven collega’s van groen en water aan,” vertelt Bülent Acer, namens de Gemeente Zundert ambassadeur voor de kern Rijsbergen. “Zij zagen meteen prima kansen om werk met werk te maken.”

Onderhoudsploeg

Ook woningcorporatie Thuisvester, eigenaar van een aantal huurwoningen aan de Bremakker, sloot zich bij het project aan. Zij zorgde al eerder voor het aanplanten van groen aan ‘haar’ zijde van de Bremakker. “Matthijs Meulenberg, de groencoach van Thuisvester, had er meteen oren naar,” aldus Cor Mathijssen die straks met een onderhoudsploeg van vijf personen het groenonderhoud aan de Bremakker gaat verzorgen. “Het echte snoeiwerk is voor rekening van de Gemeente Zundert, de rest doen wij. Waarbij we ook hand- en spandiensten verlenen bij het onderhoud van het gedeelte van Thuisvester. Hopelijk sluiten zich nog meer buurtbewoners bij onze ploeg aan.”

Subsidie

Een belangrijke rol in het project was verder weggelegd voor de Dorpsraad Rijsbergen. Voor het groenonderhoud vroeg zij een subsidie van 10.000 euro aan bij het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds, een gezamenlijk fonds van Provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en Cultuurfonds Noord-Brabant. Met succes, want afgelopen week werd de aanvraag goedgekeurd. “Samen met de Gemeente Zundert hebben we hulp geboden bij het indienen van het subsidieverzoek,” blikt voorzitter Piet Hendrickx van de Dorpsraad Rijsbergen terug. “Als we als Dorpsraad kunnen helpen, dan doen we dat natuurlijk graag. Het is mooi om te zien dat dit initiatief door buurtbewoners is opgepakt, al zijn kartrekkers natuurlijk essentieel om de buurt enthousiast te krijgen.”

Samenwerking

Zelf is hij meer dan enthousiast over het ontwerp voor de groenrichting van de Bremakker. “Het ziet er leuk uit.” Die mening is ook Cor Mathijssen toegedaan. “We beschikken nu over een fatsoenlijke entree bij binnenkomst van de wijk. Dat is voor de leefbaarheid heel belangrijk.” Lovende woorden zijn er ook van wethouder Ellie Kools, portefeuilleouder Water en Openbaar Groen. “Ik ben heel trots op de samenwerking van de buurt. Samen bereik je meer. We zijn een groene gemeente en het is mooi dat de inwoners dit idee ook omarmen.”

Klimaatverandering

Het resultaat mag er dan ook zijn: de buurt is verduurzaamd en beter bestand tegen klimaatverandering. Door de gezamenlijke aanpak is de buurt niet alleen groener geworden, maar kunnen de huizen en de omringende infrastructuur ook beter omgaan met extreme weersomstandigheden. Daarmee zet de Bremakker een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief