Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Bomenridders Zundert vragen met petitie aandacht voor voorgenomen bomenbeleid

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Op de Markt in Zundert, voor het Raadhuis, heeft burgemeester Joyce Vermue woensdag de petitie ‘Red de Zundertse bomen’ in ontvangst genomen van de actiegroep Bomenridders Zundert.

De groep is fel gekant tegen het voorstel voor het nieuwe bomenbeleid waarover de gemeenteraad komende dinsdag in de gemeenteraadsvergadering een besluit neemt. Een belangrijke doorn in het oog is de voorgenomen versoepeling van het kapvergunningsstelsel waardoor het eenvoudiger wordt om bomen te kappen. De Bomenridders Zundert vrezen dat hierdoor veel bomen zullen verdwijnen en pleiten dan ook voor handhaving van het huidige stelsel. Wethouder Ellie Kools, portefeuillehouder Openbaar Groen, staat echter achter pal achter het voorstel voor het nieuwe beleid. Zij verwacht ook dat het met het massaal kappen van bomen niet zo’n vaart zal lopen.

In de tot dat moment door 1.614 personen ondertekende petitie verzoeken de Bomenridders Zundert en bezorgde inwoners van de gemeente Zundert het college om het kapvergunningsstelsel niet te versoepelen, vast te houden aan de huidige regels en die te handhaven. Ook wordt het college via de petitie gevraagd zich ambitieus in te zetten voor landschapsherstel en uitbreiding van het groenareaal. Voorts wordt verzocht het gebruik van de Groene Kaart te schrappen en daarmee alle bomen als waardevol te beschouwen òf de Groene Kaart aan te passen en hier alle bomen, hagen en heggen op aan te geven.

Burgemeester Joyce Vermue beloofde het twintigtal actievoerders de petitie nog voor de raadsvergadering komende dinsdag bij de raad te zullen bezorgen, daarbij wel duidelijk makend dat die uiteindelijk het laatste woord heeft. De burgemeester kreeg als persoonlijk geschenk nog een vijgenboompje en een Brabantse Bellefleur appelboom overhandigd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief