Afbeelding
Foto: Jack Mathijssen

Bierfestival Zundert had lekkere biertjes onder een heerlijk zonnetje

Door: Jack Mathijssen Algemeen

ZUNDERT - In de tuin achter café-bar Het Wapen van Zundert was het zondagmiddag tijdens het Bierfestival Zundert heerlijk biertjes proeven. Zeven brouwerijen waren uitgenodigd om de bierproevers te laten genieten van hun gerstenat.

Het was de vijfde editie van het evenement dat wordt georganiseerd door door de Zundertse Objectieve Bierproevers (OBZ), een groep van lokale bierliefhebbers die iedere tweede donderdag van de maand bijeenkomen om te praten over bier en (in de breedste zin van het woord) bier ook te proeven. Ook bezoeken de leden bierfestivals in binnen- en buitenland. Zo’n 300 bierliefhebbers waren zondag naar de Katerstraat gekomen om te proeven. Omdat smaken verschillen, hadden de brouwers een scala aan verschillende bieren meegenomen. Vaak met verrassende namen als Chillin in the Sun, Eigenwijzen Droogkloot, Snakebite, Blond Holleke en Witte Woetseling. De proevers mochten kiezen en punten geven. Het beste bier werd bekroond.

Belgisch karakter

Martijn de Jong van Brouwerij de toekomst uit Fijnaart heeft het bierbrouwen als hobby. Bieren met een Belgisch karakter. Niet zonder succes, want in september 2023 werd zijn Rascal Tripel uitgeroepen tot lekkerste bier van Brabant. “Het is niets mooier dan iets lekkers te mogen maken. Ondanks dat het hobby is wil je graag dat mooie biertje verkopen.” Ook brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout is begonnen als besloten bierproefclub met als naam ‘De Orde van de Zatte Mus’. Na een cursus bierbrouwen werden in 2006 de eerste amateurbrouwsels gemaakt. “We kregen grote herkenbaarheid met het bier Schuppenboer, dat een groot succes werd.” Meer bieren werden daarna geproduceerd met namen als Hertenheer, de Schuppenaas en de Kleveretien. “Hiermee werd de ambitie om een Grote Straat op de markt te brengen waargemaakt. Ondertussen worden onze bieren over de hele wereld geëxporteerd.” 

Levensavonturiers

Heel anders is brouwerij Rabouw uit Eindhoven, gezeten in de Torenallee op het oude Philipsterrein. “Wij brouwen bier voor levensavonturiers, waar karakter schuilt in rafelrandjes, in rimpels en in krasjes.” Rabauw is een bonte verzameling mensen. Vaak mensen met een verhaal en een rugzak, mensen met problemen op de arbeidsmarkt. Uit Breda komt Brouwerij NUNC. Zoals velen begon Tobias de Nooy als hobby in de eigen keuken, zoekend naar smaaksensaties. Zijn kruidige derde helft Driepel, een tripel van ruim 8 procent, brouwde hij speciaal voor zijn voetbalmaten van het derde elftal van JEKA, maar werd al snel een groter succes bij gezelligheidsliefhebbers. Nu staat hij in Zundert met maar liefst zeven bieren. Brouwerij ‘t Holleke is afkomstig uit Oud Gastel. Een kleine thuisbrouwerij die nu vijf jaar bestaat. “We zijn trots op ons bierproces in houtgerijpte vaten. Het zijn vaten die eerst twintig jaar gediend hebben voor het rijpen van whisky en nu mogen onze bieren er een aantal jaren in rijpen. Het geeft een zachte smaak en een mooie blend.” 

Smaakontwikkeling

En natuurlijk ontbrak Brouwerij Wild Mill van Jeremy Vermolen uit Zundert niet. “Wij maken bieren dat passen bij een lekkere maaltijd. Smaakontwikkeling is bij ons belangrijk.” Vaan Brouwers uit Rhoon maakt blonde biertjes, heerlijk licht en ideaal voor zomerse avonden. Er werd druk gediscussieerd met de biertjes in de hand. Ieder zijn eigen smaak. Voor Heddy Hendrickx is dat beste biertje toch wel de Quadrupel uit Zundert zelf van The Wild Mill. Een plaatselijke trots. Voor Tiny van Overveld is de Tripel van brouwerij De Toekomst het lekkerste. Dit bier werd dan ook niet voor niets uitgekozen als het beste Brabants biertje. Cok Vriends is aan zijn eerste biertje bezig. Een Quadruppel van brouwerij ‘t Holleke. Een heerlijk biertje volgens Cok. “Niet zo zwaar. Heeft maar 7% alcohol.” Ria houdt het bij de Blonde Wild Mill. Lekker joh. Kees de Bruijn is dol op een biertje met de naam ‘Around the Fireplace’. Een Islay Whisky smaak. Een Stout. Het is duidelijk dat smaken verschillen en dat is ook vandaag het streven. Bier is niet altijd hetzelfde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief