Spandoeken geven het sentiment in het dorp Achtmaal weer.
Spandoeken geven het sentiment in het dorp Achtmaal weer. Foto: Weekblad de Bode

Stichting Achtmaal Windmolen Vrij zorgt voor sterk tegengeluid

Door: Addo Sprangers Algemeen

ACHTMAAL - Wie Achtmaal in of uit rijdt, kan er bijna niet omheen; de spandoeken tegen het plaatsen van windmolens in het dorp zijn duidelijk aanwezig. De Gemeente Zundert heeft aangegeven pas vanaf 2028 naar plannen voor een mogelijk windpark in Achtmaal te willen kijken. Toch zijn initiatiefnemers Edelweiss Renewables en BayWa r.e. al voorzichtig begonnen met het maken van plannen en het informeren van bewoners.

DOOR TESS MUTSTERS EN ADDO SPRANGERS

Initiatiefnemers van de plannen voor een windpark in Achtmaal Edelweiss Renewables en BayWa r.e. stuiten op best wat weerstand, al zijn er hier en daar ook positieve stemmen te horen. De naam Stichting Achtmaal Windmolen Vrij alleen al spreekt daarbij boekdelen. Toch geven de initiatiefnemers de moed nog niet op. ‘Het is heel erg belangrijk dat we met zijn allen goed naar de energietransitie gaan kijken’, aldus Roger Jansen van Edelweiss Renewables.

Hoge eisen

Het plan is om maximaal zeven windmolens ten zuiden van Achtmaal, tegen de Belgische grens bij Wuustwezel te plaatsen, nabij de Kleine Beek. Dit gebied is zoekgebied voor de Regionale Energiestrategie (RES) West-Brabant en past dus binnen de hoge eisen die door de overheid worden gesteld voor het plaatsen van een windmolenpark. De initiatiefnemers merken vooral dat er nog veel onzekerheid is bij de inwoners. “Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze erg veel last zullen hebben van slagschaduw of geluid. Er zitten echter strenge normen aan het plaatsen van windturbines. We willen ook graag in gesprek blijven met direct omwonenden om te zoeken naar de best passende oplossingen,” vertelt Jansen. Ook het zicht blijkt een grote zorg. “De visualisatie die je op de website van Stichting Achtmaal Windmolen Vrij ziet, is echt flauwekul,” zegt Jansen daarover. Volgens hem zijn de windmolens vanuit het dorp straks maar amper te zien. “Ze gaan zeker niet zo boven de kerk uittorenen,” meldt hij.

Omringd

“Het is wel een heel ander uitzicht,” beaamt een bezoeker van de bijeenkomst die graag anoniem wil blijven. Zijn huis ligt op ongeveer 650 meter van waar de windturbines zouden moeten komen. Tijdens de informatieavond heeft hij naar een visualisatie van het uitzicht vanuit zijn huis gekeken. “Van mij hoeft het niet per se,” zegt hij, al geeft hij ook toe dat hij begrijpt dat er dingen moeten veranderen vanwege de klimaatcrisis. Ook inwoners Mirjam en Ad de Bruijn hebben hier begrip voor, al zijn ook zij geen fan van het plan. “Er staan straks op zo veel plekken in de buurt windmolens, dat we er bijna door omringd worden,” vertelt Ad.

Gevolgen

Een sterker tegengeluid klinkt er vanuit Stichting Achtmaal Windmolen Vrij. In de stichting verenigde inwoners van het dorp Achtmaal maken duidelijk zich niet alleen grote zorgen te maken over de inpasbaarheid van windmolens in het landschap met het oog op horizonvervuiling, ook mogelijke gevolgen als geluidsoverlast, slagschaduw, gezondheidsrisico’s, waardevermindering van de woningen in het plangebied en schade aan het cultuurhistorisch natuurgebied inclusief de bijbehorende biodiversiteit bezorgen hen de nodige hoofdbrekens. “We vragen ons af wat dit gaat betekenen voor direct omwonenden, het milieu, dieren en planten, onze gezondheid en onze portemonnee,” vat woordvoerder Martijn van Delft alles in één zinnetje samen. “Daar is naar onze mening te weinig informatie over en ook te weinig onderzoek naar gedaan. Zo blijft de impact van windmolens op het woongenot van omwonenden onderbelicht. Dat geldt ook voor de mogelijke impact op de gezondheid van omwonenden. Wat is bijvoorbeeld het voortdurende geluid van windmolens op iemands gezondheid.” Storend noemt hij ook het gegeven dat ontwikkelgebieden voor projecten als een windmolenpark voor Achtmaal onderbelicht blijven. “Wie als consument op zoek is naar een woning, kan daar nergens iets over terugvinden.”

Meedenken

Hij benadrukt dat Stichting Achtmaal Windmolen Vrij niet tegen de energietransitie is. “We snappen dat er iets moet gebeuren, maar niet ten koste van een heel dorp. Er zijn ongetwijfeld alternatieven voor molens van het formaat Eiffeltoren. Daar willen we ook graag over meedenken. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een mooi duurzaam initiatief en die maken géén herrie.”

Petitie

“Het probleem is dat als er eenmaal windmolens staan, ze niet zomaar meer weg zijn te krijgen,” besluit hij. “Daarom zijn we ook een online petitie gestart tegen de komst van mega windmolens naar Achtmaal, die inmiddels al meer dan 580 keer is ondertekend. Op die manier willen we andere inwoners bovendien bewustmaken van de mogelijke gevolgen, daar waar wij vinden dat de projectontwikkelaars tekortschieten in hun informatievoorziening.” [n]

Roger Jansen van Edelweiss Renewables.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief