Vertrekkend kastelein Paul met achter de bar zijn opvolgers Kirsten en Antoine.
Vertrekkend kastelein Paul met achter de bar zijn opvolgers Kirsten en Antoine. Foto: Addo Sprangers

De Kwinkslag wordt overgedragen met een leuk feestje

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Wisseling van de wacht in Rijsbergen. Tijdens het feestje komende zaterdag zet Paul Snellen nog één keer de tap open bij café-bar De Kwinkslag in Rijsbergen en draagt hij het stokje over aan de nieuwe uitbaters Kirsten Oomen en Antoine Despeblin.

Een kleine drie jaar geleden stapte Paul, tot verrassing van velen, in de voetsporen van zijn moeder Rietje Snellen die in maart 2021 op 82-jarige leeftijd overleed. Met het heengaan van zijn moeder, tot dat moment al 37 jaar uitbaatster van de befaamde kroeg aan de Van Oosterhoutstraat, leek het lot van De Kwinkslag bezegeld. Totdat Paul in gesprekken met zijn broers en zus aangaf de zaak wel te willen voortzetten. Aldus geschiedde. In februari van dit jaar echter kondigde Paul Snellen zijn vertrek aan: het in zijn eentje runnen van de zaak begon zijn tol te eisen. Reden om voor zijn gezondheid te kiezen en de handdoek in de ring te werpen.

Begrip

Het lot van De Kwinkslag was op dat moment nog onduidelijk. Totdat Kirsten Oomen en Antoine Despeblin zich bij de familie Snellen meldden. Kirsten Oomen: “Toen ik Pauls berichtje onder ogen kreeg, had ik zoiets van: ‘Ach, zonde’. De Kwinkslag is een mooie kroeg en ook een begrip in Rijsbergen. Bovendien was Rietje vroeger mijn buurvrouw. Als ik als klein buurmeisje met mijn schoolrapport naar haar toe ging, kreeg ik altijd een zakje chips.”

Ideeën

Tijdens het drinken van cocktails bij restaurant Flore hintten haar vriendinnen dat het overnemen van De Kwinkslag weleens iets voor Kirsten en Antoine zou kunnen zijn. Niet veel later, tijdens een familiedag, kwam De Kwinkslag eveneens ter sprake: ‘Jammer dat-ie dicht gaat, want het daar houden van de familiedag was ook nog een optie geweest’. Voor Kirsten aanleiding om, samen met haar Franse partner Antoine, eens te gaan babbelen met de familie Snellen. Binnen een maand was alles rond: na het afscheid van Paul Snellen zaterdag gaat het tweetal het café uitbaten. “We weten waaraan we beginnen,” aldus Kirsten Oomen. “Antoine is actief in de recreatiesector en heeft ruimte om hiernaast in het café te werken. Zelf heb ik een horecaopleiding bij De Rooi Pannen gedaan en horeca-ervaring opgedaan bij The Jolly Jester, waar ik nog altijd regelmatig achter de bar sta. Zelf ben ik werkzaam als marketeer en doe ik marketing en fotografie. Dat komt nu van pas om het café in de markt te zetten. Daar heb ik al wel leuke ideeën voor.”

Naam

Eén ding is al wel duidelijk: de kroeg krijgt straks een andere naam. Kirsten Oomen: “De Kwinkslag is De Kwinkslag, maar we willen wel de naam veranderen om te voorkomen dat iedereen naar ‘Rietje’ blijft gaan. Maar binnen blijft het café hetzelfde, met hier en daar een kleine Franse touch zodat het wat meer ‘eigen’ wordt. Buiten gaan we aan de slag met meer groen. Dat is de vrouwelijke touch die eraan wordt gegeven.”

Veranderingen

Paul Snellen is in zijn nopjes met zijn opvolgers. “De familie is ook blij dat De Kwinkslag een vervolg krijgt,” zegt hij. “We hebben er ook vrede mee dat het café een ander naam krijgt. Het is mooi dat er een nieuwe, frisse wind gaat waaien. Dat is ook nodig.” Voor hemzelf betekent het wel dat hij in heel korte tijd met veel veranderingen te maken heeft gekregen, waarbij hij een andere woning en ander werk - ‘dat is zo goed als rond’ - als belangrijkste wijzigingen aanmerkt. “Al ga ik het barwerk missen, hoor, want ik doe het nog altijd zó graag. Maar met alles wat erbij komt, was het voor mij niet meer op te brengen. Paultje wordt gewoon weer huisje boompje beestje.” Resteert dus nog zijn afscheid komende zaterdag. “Ach, afscheid nemen bestaat niet. Ik ga ook niet uit Rijsbergen verdwijnen, hè? Maar als een dief in de nacht vertrekken wil ik ook niet. Daarom gaan we er zaterdag, met Egnard Franken als deejay, gewoon een leuke avond van maken.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief