Er ligt een vernieuwd voorlopig ontwerp voor De Zindering op tafel.
Er ligt een vernieuwd voorlopig ontwerp voor De Zindering op tafel. Foto: Afbeelding: KdV Architectuur

Sloop van De Schroef pas van start na Corso Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Nieuwe ontwikkelingen rond De Zindering, het nieuwe multifunctionele ontmoetingscentrum dat straks verrijst op de plek waar nu nog het ‘oude’ CultuurCentrum De Schroef is te vinden. Zo ligt er een vernieuwd voorlopig ontwerp voor De Zindering op tafel. Daarnaast is de start van de sloop van De Schroef, aanvankelijk gepland in mei of juni, verschoven naar oktober van dit jaar.

In januari van dit jaar was het college er nog alles aan gelegen om zo snel mogelijk te starten met de sloop van De Schroef omdat dit zou zorgen voor een snellere planning voor wat betreft de start van de bouw en de oplevering van De Zindering. Het college besloot toen om direct na het doorlopen van de aanbestedingsprocedure en de ruimtelijke procedure voor de sloop al te beginnen met het slopen van De Schroef en dus niet te wachten tot het moment dat de omgevingsvergunning nieuwbouw zou zijn verstrekt.

De oorspronkelijke planning van de start van de bouw (na zomervakantie) en oplevering (vierde kwartaal 2025) van De Zindering is inmiddels opgeschoven naar respectievelijk maart 2025 en het eerste of tweede kwartaal van 2026. Reden hiervan is de opgelopen vertraging rond de aanvraag van de omgevingsvergunning voor De Zindering. Daar zijn verschillende redenen voor. “Om te beginnen moesten we het ontwerp van De Zindering meerdere keren voorleggen aan de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit, de voormalige Welstandscommissie. Dit vanwege de uitstraling, inpassing in de omgeving én constructie van het gebouw,” aldus wethouder Judith Kuijpers, portefeuillehouder Maatschappelijk Vastgoed en Cultuur.

Een aangepaste versie van het ontwerp is afgelopen maand opnieuw besproken in de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit die hierop een principeakkoord heeft verstrekt. Daarmee is groen licht gegeven voor verdere uitwerking van het vernieuwd voorlopig ontwerp van De Zindering. Naar verwachting is het definitieve ontwerp eind mei afgerond zodat begin juni de aanvraag van de omgevingsvergunning kan worden gedaan. De procedure omgevingsvergunning kan dan eind februari 2025 zijn afgerond, zodat de nieuwbouw in maart 2025 kan beginnen. Het nu al slopen van De Schroef zou volgens het college voor een té groot gat tussen sloop en start bouw zorgen. Daarom wordt pas in oktober gestart met het slopen van De Schroef, hetgeen waarschijnlijk in januari zal zijn afgerond. Een andere insteek dus, al wordt met dit besluit nog steeds eerder gesloopt dan dat de procedure omgevingsvergunning voor de nieuwbouw is afgerond.

Dat de sloop pas plaatsvindt ná het evenementen- en terrasseizoen, is goed nieuws voor ondernemers en evenementenorganisatoren. In de periode mei tot en met september immers worden er in het centrum van Zundert veel evenementen georganiseerd. Een aantal van die evenementen maakt ook gebruik van het voorterrein van De Schroef en kan dat dus ook deze zomer gewoon blijven doen. 

Een andere reden voor de opgelopen vertraging van de aanvraag van de omgevingsvergunning voor De Zindering is de parkeerdruk in het centrum van Zundert, volgens de wethouder een belangrijk punt van aandacht. “Door de komst van De Zindering neemt deze druk toe,” weet zij. “Uit het parkeerdrukonderzoek blijkt dat deze druk niet volledig rondom De Zindering kan worden opgevangen. We moeten de raad dus vragen af te wijken van haar eigen vastgestelde parkeernormen. Dit doen we in september.” Er wordt nu bekeken of de parkeerdruk deels opvangen kan worden op het Nassauplein. Dit plein wordt in 2025 opnieuw ingericht. Bewoners en omwonenden van het Nassauplein hebben hierover reeds een brief ontvangen.

Het nieuwste voorlopig ontwerp van De Zindering zorgt voor enthousiasme bij wethouder Wesley van Steen, portefeuillehouder Sociaal Domein. “Het ontwerp sluit perfect aan bij waar De Zindering voor is bedoeld: faciliteren van de gemeenschapszin die Zundert zo kenmerkt. Hier ontmoeten inwoners, verenigingen, cultuur en gemeente elkaar in een fijne dynamiek.” Eind mei of begin juni besluit het college of dit ontwerp het definitief ontwerp wordt. In de ronde van 28 mei wordt de raad geïnformeerd over de voortgang. Hierbij zal in elk geval aandacht zijn voor het definitief ontwerp (inclusief nieuwe kostenraming) en de uitkomsten van het parkeerdrukonderzoek. Als alles volgens de nieuwste planning verloopt, kan De Zindering naar verwachting in het eerste of tweede kwartaal van 2026 worden opgeleverd. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief