Glenn Hofman en Barry van Beers.
Glenn Hofman en Barry van Beers. Foto: Rinske van Beers

Barry van Beers zilver op EK Landenteams driebanden

Algemeen

RIJSBERGEN - Barry van Beers speelde afgelopen week in het Turkse Ankara het EK Driebanden voor landenteams èn individueel. Met Glenn Hofman als kopman en Barry van Beers op bord 2 kwam Nederland 2 met een sterke opstelling voor de dag.

Dat werd in de poulefase snel duidelijk. Doordat beide heren in respectievelijk 22 en 23 beurten wisten te winnen van Zwitserland, zetten zij meteen druk op de gedoodverfde favoriet in deze poule: Spanje 1. Dat de Nederlandse equipe geen genoegen zou nemen met minder dan de kwartfinale bleek wel in de partij tegen Spanje 1, de vicewereldkampioen. Hofman versloeg Legazpi met 36-40 in 18 en ook van Beers bleek te sterk voor Jiminez: 33-40 in 23. Met vier gewonnen partijen en een sterk teamgemiddelde ging Nederland de kwartfinale in tegen Portugal. Door winst voor Hofman en verlies voor van Beers moest de scotch double (penalty’s) het verschil maken. Deze wist Nederland te winnen met 10-15 in 13. In de halve finale troffen ze Zweden die met de opstelling Torbjörn Blomdahl/ Michael Nilsson reeds Europees én meervoudig wereldkampioen werden. Maar ook deze giganten waren niet opgewassen tegen de kracht van de Nederlandse leeuw. Hofman won 20-40 in 19 tegen Blomdahl en van Beers deelde rake klappen uit tegen Nilsson: 25-40 in 21.

Finale tegen Duitsland

In de finale was Duitsland de te kloppen tegenstander. Voor Hofman leek het vanzelf te gaan tegen Horn: 40-28 in 17. Van Beers had het moeilijker en moest in Lindemann zijn meerdere erkennen: 13-40 in 21. Ook nu moest de schotch double het verschil maken, ditmaal tussen goud en zilver. Helaas voor Nederland viel deze uit in het voordeel van Duitsland. 5-15 in zes beurten. Hiermee kwam, met een zilveren medaille voor Teamnl, het landentoernooi ten einde.

Individuele toernooi

Het EK was voor van Beers echter nog niet voorbij. De volgende dag gingen de voorronden van het individuele toernooi van start. De eerste wedstrijd in de poule tegen de Turkse speler Altuntaslar verliep in het begin niet soepel, maar van Beers wist een goede eindsprint in te zetten en won de partij met 40-32 in 28. De tweede partij tegen de Tjechische speler Hajek begon goed, maar de tegenstander wist bij te blijven. Van Beers nam halverwege de leiding en behield deze. Hij maakte op het eind nog een serie van 7 en speelde daarna met 6 uit. Met deze tweede winstpartij in 20 beurten wist van Beers zich als derde beste van de dag te plaatsen voor het hoofdtoernooi waarin de 32 beste spelers van Europa strijden om het eremetaal. Het format: knock-out tot 50 punten zonder nabeurt. In deze fase van het toernooi trof van Beers de Deense Dion Nelin. Al vanaf de start van de wedstrijd was duidelijk dat de vorm van de laatste dagen ontbrak bij van Beers. Te laat in de partij leek hij het gevoel weer terug te krijgen. Hij verloor met 50-28 in 23.

Geslaagd toernooi

Van Beers, die internationaal niet veel toernooien meer speelt, kijkt met een landentoernooi gemiddelde van 1,338 en individueel een 21e plaats met 1,542 gemiddeld, tevreden terug op een voor hem geslaagd toernooi.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief