Tevreden gezichten bij de presentatie van het insectenhotel.
Tevreden gezichten bij de presentatie van het insectenhotel. Foto: Addo Sprangers

Wernhout is heus insectenhotel rijker

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Het dorp Wernhout is sinds woensdagmiddag een heus insectenhotel rijker. Met dank aan initiatiefnemers Stien en Marco van de Goorbergh, eigenaren van de plaatselijke supermarkt Coop van de Goorbergh.

De kledingcontainer bij hun zaak wordt gebruikt om geld in te zamelen voor voorzieningen die ten goede komen aan de inwoners van Wernhout. Zo werd eerder met de opbrengsten van de kledingcontainer een automatische externe defibrillator(AED) aangeschaft, een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Het toestel kreeg een plek in de zaak van Marco en Stien van de Goorbergh.

Leefbaarheid

Deze keer vatte het tweetal het idee om te zorgen voor de komst van een insectenhotel in de nabijheid van de Sint Jozefschool. “Dan kan de school er ook educatief iets mee,” aldus Stien van de Goorbergh. De Dorpsraad Wernhout was meteen voor het plan te porren en ook de Gemeente Zundert, bij de presentatie van het insectenhotel vertegenwoordigd Bülent Acer, ambassadeur voor de kern Wernhout, en Layla Eve Claase, ambassadeur ondernemers en verenigingen. “Samen hebben we een geschikte locatie gevonden hier aan de Diepstraat, in een plantsoentje naast de Sint Jozefschool,” vertelt eerstgenoemde. “Vanuit de Gemeente Zundert is de grond gereed gemaakt en al ingezaaid met bloemen. Bovendien heb ik namens de Dorpsraad Wernhout met succes een subsidie mogen aanvragen bij het Postcode Loterij Buurtfonds. Daar was ik zó blij mee.” Net zo blij is hij met de inspanningen van Marco en Stien van de Goorbergh voor het dorp Wernhout. “Vanuit sociaal-maatschappelijk ondernemerschap laten zij zien dat ondernemen iets doet voor de leefbaarheid van het dorp.”

Biodiversiteit

Ook andere partijen omarmden het initiatief voor het insectenhotel. Zo richtten Chiel Pauwelsen en Adrie Domen namens het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) uit Zundert het hotel vakkundig in. Treeport leverde gemengde bloemenzaden voor bloemen die insecten aantrekken, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Belangrijk, want zo’n zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Rond het insectenhotel plantten Stien en Marco van de Goorbergh woensdag dan ook hoogstpersoonlijk zaden. Namens de Dorpsraad Wernhout deelde Cees Oostvogels dan ook een welgemeend compliment uit. “Stien en Marco zijn creatieve ondernemers waar het dorp trots op mag zijn.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief