De goedgeluimde organisatie heeft zin in de vijfde editie van ZuDoQu.
De goedgeluimde organisatie heeft zin in de vijfde editie van ZuDoQu. Foto: Tess Mutsters

Zundert maakt zich klaar voor eerste lustrumeditie ZuDoQu

Door: Tess Mutsters Algemeen

ZUNDERT - De Zundertse dorpsquiz ZuDoQu bestaat dit jaar vijf jaar. Komende zaterdag vind de vijfde editie plaats en ook deze is weer helemaal uitverkocht. De quiz is duidelijk populair en er wordt jaarlijks hard gestreden om de wisselbokaal. 

“Als Tiggelaar hadden we nog niet echt een doorlopende activiteit, dus daar waren we naar op zoek. Twee van onze organisatoren kenden dit concept al van andere gemeenten. We zijn toen gaan kijken hoe andere dorpen dit aanpakten en zijn toen begonnen met het organiseren van de eerste dorpsquiz,” vertelt Mark Maas, één van de organisatoren. Wie aan een dorpsquiz denkt, denk misschien al snel aan een wat stoffige pubquiz. Dat is volgens de organisatoren niet aan de orde wat betreft de ZuDoQu. “Al onze vragen zijn zelf verzonnen,” legt Sigrid Kerstens uit. “Die kunnen overal over gaan, soms kom je in de krant of op de radio wat tegen en krijg je een ingeving voor de quiz,” vult Laura van den Bogaert aan. Doe je mee aan de ZuDoQu dan krijg je een flink boekwerk aan vragen. “Het is ook niet de bedoeling dat je de quiz in die vier uur helemaal af krijgt,” zegt Jim Mertens daarover. Lianne Bastiaansen: “We zitten meestal tussen de honderd en honderdvijftig vragen, waarvan vier doe-opdrachten.”

Hilariteit

Die doe-opdrachten zorgen ieder jaar weer voor veel hilariteit. “Voor zo’n doe-opdracht moeten een paar mensen van het team op een bepaalde tijd op een bepaalde locatie zijn. Daar krijgen ze vervolgens een opdracht. Zo hebben we al eens een Nederlands dictee in het Mencia gehad.” Verder zijn er ook doe-opdrachten die tussendoor gedaan kunnen worden. Mark: “Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld in verschillende zandbakken door de gemeente schijven met punten gestopt. Deelnemers moesten toen met een schepje op zoek naar die punten. We hadden ze eigenlijk heel ondiep begraven, maar sommigen gingen echt tientallen centimeters diep!”

Flinke uitdaging

“We gaan vaak bij een aantal teams langs om te kijken hoe het gaat. Zeker de eerste jaren zagen we dan eten en drinken onaangeraakt op tafel staan. Zij dachten dan lekker te kunnen eten tussendoor, maar daar heb je eigenlijk echt geen tijd voor,” lacht Jim. Deelnemers mogen de quiz om 17.00 uur bij Café Neefs op komen halen, vervolgens gaan ze naar hun eigen locatie om daar de quiz zo ver mogelijk op te lossen. Om 21.00 uur moet de quiz weer op volgorde bij de tent van buurtschap Tiggelaar ingeleverd worden. Daar wordt na de afsluiting van de quiz nog een feest met een samenvatting van de avond gehouden. “Het is aan te raden om een locatie in Zundert te kiezen, omdat je ook die doe-opdrachten hebt,” vertelt Jim. 

Enthousiast

ZuDoQu heeft als regel dat alles met de fiets of te voet gedaan moet worden tijdens de quiz. “Dat leek ons wel verstandig, om in alle hectiek ook de veiligheid te kunnen waarborgen.” Deelnemer Bianca Backx is enorm enthousiast over de quiz. Tot nu toe heeft ze samen met haar team ieder jaar meegedaan, vorig jaar wonnen ze zelfs de eerste prijs. “Ik vind het zo knap van de organisatie. Er zijn zo veel verschillende vragen die je ook nog eens niet makkelijk op kunt zoeken online. Het is ook echt een quiz voor alle leeftijden. Als je team uit verschillende leeftijden bestaat, weet je veel meer. Ik kan eigenlijk niet uitleggen waarom het zo leuk is, dat is het gewoon.”

Beste tips

De organisatie wil natuurlijk niet te veel weggeven over de quiz van dit jaar, maar ze heeft wel een hint: “Kijk voor de quiz een aantal afleveringen van Geheugentrainer terug.” Ook Bianca heeft een aantal tips. ‘Wij zijn sowieso een heel gedreven team. We screenen en checken in het begin altijd goed wat de vragen ongeveer zijn en wat we allemaal moeten doen. Zo mis je geen doe-opdrachten. We hebben ook één persoon die echt het overzicht houdt.” 




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief