Afbeelding
Foto: Uitgeverij de Bode
AAN DE KEUKENTAFEL

Edwin van Es: ‘We willen onze gasten nooit ‘nee’ verkopen’

Door: Redactie Economie

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Edwin van Es van Bon Appetit in Rijsbergen en de IJssalon Breda. 

Kun je iets vertellen over de start van jouw ondernemerschap?
“Mijn ouders hebben vroeger altijd in de horeca gezeten. Zo had mijn vader een broodjeszaak in Rotterdam, een kippenrestaurant in Dordrecht en De Carrousel in Tilburg. Ik heb van kinds af aan meegewerkt in deze zaken. Op mijn vijftiende stopte ik al met school. Wel heb ik een koksopleiding gevolgd, met tussendoor wat cursussen, maar eigenlijk heb ik alles op de werkvloer geleerd. Ik vond het heerlijk om ‘achter’ in de keuken te staan; als jong gastje was ik namelijk best bleu, een beetje gesloten. De keuken was mijn domeintje.”

“Toen mijn vader in 1994 een cafetaria begon in Rijsbergen, wilde hij dat ik ook aan de slag zou gaan ‘voor’ in de zaak. Dat zag ik eerst niet zitten, maar uiteindelijk bleek ik dat heel leuk te vinden. In 2007 kreeg ik de kans om de zaak over te nemen. Ik heb toen meteen een ijssalon aangebouwd. Het jaar erop, in 2008, werden we ‘IJssalon van het Jaar’. Dat was heel bijzonder.”

Je bent op je 15e gestopt met school en toch ben je een succesvolle ondernemer geworden. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Wat ik door de jaren heen heb geleerd is dat je niet naar anderen moet kijken. Kijk altijd naar jezelf en heb geloof in je visie, want je moet je eigen gasten en personeel tevreden houden. Niet die van een ander. Wat een ander doet, zal me een worst wezen. Het gaat erom wat wij neerzetten met ons team. Misschien moet ik mijn vader bedanken dat hij me af en toe een schop onder mijn hol heeft gegeven, anders had ik misschien nog wel ergens ‘achter’ in de keuken gewerkt.”

Heb je nu nog steeds weleens zo’n ‘schop onder je hol’ nodig?
“Nee, nu moet ik af en toe zelfs geremd worden, haha. Ik heb Kim leren kennen en die is net zo ‘gek’ als ik. We hebben dezelfde visie, dus dat is heel fijn. Kim is soms wat rustiger, ik ben meer van het aanpakken. We zijn een mooie aanvulling op elkaar.”

Edwin, jij hebt er een tijdje uitgelegen door een val. Lastig voor iemand die niet stil kan zitten..
“Dat klopt. Dat is een aantal jaar geleden. Toen ben ik op eerste pinksterdag van de trap gevallen. Ik heb toen onder andere mijn elleboog verbrijzeld en mijn pols op negen plekken gebroken. Ik kon niets meer. Kim is toen zeven dagen in de week gaan werken. Ik voelde me nutteloos. In zo’n periode ga je vanuit huis allerlei dingen verzinnen: nieuwe producten, gekke ideeën. Maar dat zijn allemaal dingen waar ze op de werkvloer helemaal niet op zitten te wachten. Dat was een lastige periode. Ik raakte er gefrustreerd van en was blij dat ik uiteindelijk weer aan de slag kon.”

Dus toen dacht je ‘laat ik eens een zaak starten in Breda’?
“Ik heb altijd geroepen dat ik een tweede locatie zou willen voor onze ijsmachines. In mei 2015 werd ik door René Maas, die hier een frietje zat te eten, gewezen op iets leuks in Breda. Er zou in een pand van 450 vierkante meter een biologische supermarkt komen, waar ik een stukje van kon gaan huren. Dat leek me wel interessant. In november kwam René met ‘slecht’ nieuws. Hij vertelde me dat de biologische supermarkt niet doorging. Ik heb er niet zo lang over nagedacht en besloten het volledige pand te gaan huren. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. In december 2015 ondertekenden we het contract en in april 2016 gingen we open met onze ijssalon aan de Vlaszak, het liep daar vanaf de eerste dag als een trein.”

En hoe verdeel je dan je tijd over deze twee locaties?
“Je kunt niet alles alleen. Dus je moet ook los kunnen laten. Ik wil altijd een tien halen en eiste dat vroeger ook van mijn personeel, maar als mijn medewerkers een acht halen, is dat ook goed. Dan moet ik ook tevreden zijn. Dat heb ik door de jaren heen wel geleerd. En loslaten geeft mij toch een stukje rust. Als je een klein stapje terugneemt in je bedrijf, krijg je juist meer overzicht. Zelf ben ik meer in Breda en Kim in Rijsbergen, zo hebben we het verdeeld.”

Hoe waren de afgelopen jaren voor jou?
“Corona heeft er behoorlijk ingehakt. 2020 was echt een vreselijk jaar. ‘Ineens’ moest alles dicht. We hebben toen wel momenten gehad dat we dachten dat we de tent moesten verkopen. Het was een zware tijd. We gingen van de ene in de andere lockdown. We hebben een klein stukje steun gehad vanuit de overheid, maar daar kun je niet alles van betalen.

Toen alles weer open mocht, was dat echt fantastisch. Iedereen had er meteen weer zin in: de gasten, het personeel. Bijna het hele team, ook aan jongeren, is weer terug komen werken bij ons. Dat vonden we een groot compliment. Ze werken allemaal keihard.”

En nu weer met de stijgende energie- en grondstofkosten..?
“Je leert schakelen. Zo kopen we nu bijvoorbeeld anders in dan voorheen. We hebben al een aantal keer te horen gekregen van onze leveranciers dat bepaalde producten niet leverbaar zijn. Toch willen wij onze gasten geen ‘nee’ verkopen. Daarom proberen we de voorraad hoog te houden en doen we geen enkele concessie aan kwaliteit. We zijn wel wat met onze prijzen omhoog gegaan, maar je kunt niet alles doorberekenen naar de gasten. Ondernemers die dat wel doen, handelen naar mijn mening met een kortetermijnvisie. Ik kan mijn gasten niet meer in de ogen kijken, als ik dat zou doen.”

Tenslotte. Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
“Ik wist dat die vraag ging komen, dus ik heb er wel over nagedacht. Misschien met Klaas Dijkhoff. Ik vind dat hij altijd een goede visie had. Echt jammer dat hij uit de politiek gegaan is. Ik zag hem toch wel een beetje als de tweede Rutte. Ik zou hem best eens willen vragen waarom hij deze keuze heeft gemaakt. Hij komt hier wel eens een ijsje eten met zijn dochter, dus wie weet komt het er een keer van.”

Naam:
Edwin van Es
Leeftijd:
48 jaar
Getrouwd:
Met Kim van Es
Bedrijf:
Bon Appetit Rijsbergen/De IJssalon van Breda
Functie:
Eigenaar
Hobby:
‘We gaan graag naar Bali. Dat doen we jaarlijks vijf weken. Daar komen we écht tot rust. De mensen daar zijn heel fijn en het is relaxt daar, heel gemoedelijk. Dat missen misschien we in Nederland soms wel. Hier is alles zo gehaast. Gelukkig hebben we een geweldig team, waardoor we af en toe op vakantie kunnen.’Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief