Afbeelding
Foto: De Bode

Thijs en Maartje Schreurs: ‘Wij willen klanten graag het complete plaatje bieden’

Door: Redactie Economie

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zijn ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de Keukentafel met...’ gaan we met het in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Thijs en Maartje Schreurs van Hoveniersbedrijf de Seizoenen.

Vertel eens Thijs: vanaf de geboorte al groene vingers?
Thijs: “Ik heb als kind altijd in de Hogestraat gewoond in Rijsbergen. Mijn overbuurman begon een hoveniersbedrijfje. Vanaf een jaar of twaalf ging ik regelmatig op een zaterdag en in vakanties met hem mee om hem te helpen. En daar ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan. Dat is ook eigenlijk wel grappig: ik heb nu nog steeds klanten waar ik al vanaf mijn twaalfde kom.”

Wanneer zijn jullie voor jezelf begonnen?
Thijs: “Na de havo ben ik een hoveniersopleiding gaan doen. Die opleiding duurde drie jaar: 1 jaar voltijd en twee jaar BBL. In het laatste jaar van mijn studie was de overname al geregeld met de toenmalige eigenaar van hoveniersbedrijf ‘De Seizoenen’ – en was de overname een feit. Toen ik het bedrijf overnam was ik 22 jaar.”
Maartje: “Groene vingers had ik zeker niet, ik was eerst kapster van beroep. We waren allebei altijd aan het werk. Zeven jaar geleden werd onze dochter Daantje geboren. Dat was een baby met een aantal probleempjes, en dat viel niet mee. Ik zou in ons huis eigenlijk een eigen salon beginnen, maar dat ging daardoor niet door. Het bedrijf bij Thijs werd groter en groter en hij wilde de administratie gaan uitbesteden. We hebben toen besloten dat ik dat zou gaan doen. Ik heb het kappersvak toen volledig achter me gelaten. Dat was wel even wennen, maar ik ben er nu hartstikke blij mee. Het is misschien een oubollige taakverdeling, maar voor ons een perfecte combinatie, ik doe de administratie en personeelszaken 3 dagen per week, daarnaast doe ik de kinderen, hun hobby’s en het huishouden. Thijs werkt 6 en soms 7 dagen per week op de zaak. Je moet het samen doen, en er samen achterstaan, want anders lukt het niet om een eigen zaak te runnen. Je moet elkaar aanvullen waar nodig. In juni dit jaar bestaat De Seizoenen 12,5 jaar onder ons en daar zijn we samen echt trots op!”

Allemaal leuk samen in het bedrijf, maar kunnen jullie elkaar ook echt scherp houden?
Maartje: “Wij hebben allebei een vrij pittig karakter. Dat hebben onze kinderen ook, die hebben het niet van een vreemde. Wij zeggen waar het op staat, maar ik vind dat dat ook gewoon moet kunnen. Ons kantoorpersoneel moest daar wel even aan wennen toen Thijs en ik gingen samenwerken, haha.”
Thijs: “Die moesten wel eens slikken, ja. Als we het onderling ergens niet mee eens zijn, dan kunnen we erg direct zijn. Momenteel hebben we zo’n 20 man aan personeel rondlopen en bij die jongens ben ik ook direct en eerlijk. Als er met één van de jongens een probleem is, of je bent het ergens niet mee eens moet je hier direct op reageren en actie ondernemen, kun je het afsluiten en daarna weer door. Dat is de manier hoe wij er allebei in staan.”
Maartje: “Bij het personeel hameren we er ook echt op om open te communiceren met ons; die openheid vinden wij belangrijk. Ze mogen alles eerlijk tegen ons zeggen. Communiceren is net zo belangrijk (misschien wel belangrijker) dan de uitvoering van het werk.”

Als jullie zakelijk iets bij elkaar mogen veranderen. Wat is dat dan?
Maartje: “Dat is een lastige. Maar Thijs legt de lat wel heel hoog voor zichzelf en anderen.”
Thijs: “Ik leg mezelf inderdaad veel druk op. Ik probeer het goed te doen en als het in mijn kop zit en ik geloof erin, ga ik er volle bak voor. Het klinkt misschien cliché, maar kijkend naar de toekomst, wil ik dat het straks allemaal geregeld is: voor Maartje, voor de kinderen. En wat Maartje misschien anders zou kunnen doen: ze is soms te bang in bepaalde beslissingen nemen of dingen doen. Maar ik ben daar soms te makkelijk in hoor. Af en toe is Maartje misschien te voorzichtig, maar op zich is dat een goede samenwerking, want dat zorgt er wel voor dat ze bij mij wel ‘ns op de rem trapt.”

Was groei altijd al jullie ambitie?
Thijs: “Nee, niet echt. Ik ben destijds eigenlijk vooral uit enthousiasme in het bedrijf gestapt en ik dacht ‘ik zie het wel’. Maar bij mij is het wel zo dat, als je iets doet, dan ook gelijk voor de volle 200 procent. Dat kan een voordeel zijn, maar ook wel eens een nadeel. In 2018 hebben we Buiten Tuinaanleg en Verandabouw overgenomen van dezelfde eigenaar waar we de Seizoenen destijds van hebben overgenomen. We zijn met Buiten ook meteen weer vol aan de slag gegaan. Dat was even spannend, maar inmiddels maken we bijgebouwen van soms wel 200 vierkante meter. We willen en kunnen het complete plaatje aan bieden aan klanten en ze daardoor ontzorgen.”
Maartje: “Dat complete plaatje is ook wel sinds de overname van Buiten gekomen. We hebben met de overname ook een 3-D ontwerper, calculator, werkvoorbereider en timmermannen mee overgenomen en kunnen onze klanten nu echt ontzorgen. In eigen beheer verzorgen wij voor onze klanten; complete tuinontwerpen in 3-d, volledige tuinaanleg met alle voorkomende straatwerkzaamheden, aanleg van zwembaden, realiseren van bijgebouwen, elektra, tuininrichting en styling, transport met eigen vrachtauto(s) en uiteraard de nazorg met tuinonderhoud en boomverzorging.”

Je bent van 2 man gegroeid, naar een bedrijf met 20 medewerkers. Waar heb je de groei aan te danken?
Thijs: “Je moet je afspraken nakomen. Dat zal niet altijd lukken, en als het ergens fout of verkeerd gaat, dan gaat het erom hoe je dit oplost. Ook moet je rekenen met normale tarieven en uiteraard werk leveren van een goede kwaliteit. We proberen zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn, waardoor wij de klant meer en meer kunnen ontzorgen en zo veel mogelijk werkzaamheden in eigen hand kunnen houden.”
Maartje: “Klopt maar onze groei komt ook door het fantastische team dat wij hebben. We hebben een goed, vast team. Je doet en kunt ‘t namelijk niet met z’n tweeën, je doet het met z’n allen. Als je goede mensen hebt, moet je daar ook goed voor zijn. Het is een wisselwerking die voor ons top werkt.” Het merendeel van onze mensen komt hier uit de regio en hebben nog een goede arbeidsmoraal. Dat is wel een toenemend probleem bij de komende generatie, wat dat betreft is het in deze tijd ook lastig om aan goed personeel te komen.”

Jullie klinken tevreden. Hoe kijken jullie naar de toekomst?
Thijs: “We maken op ‘t moment echt super mooie dingen. Toen ik hier 12 jaar geleden mee begon, had ik nooit durven dromen dat wij nu met 20 werknemers zouden zijn en dergelijke prachtige (totaal)projecten zouden maken. Maar hoe we er over tien jaar bij staan? Geen idee, dat weet niemand. Ons kennende zullen we niet stil blijven zitten en blijven wij komende jaren voortborduren op datgene waar wij nu mee bezig zijn. Uiteraard zullen wij, onze mensen en het hele bedrijf, ook weer door moeten ontwikkelen om op ditzelfde niveau onze klanten te kunnen blijven bedienen.”

Tenslotte, met wie zouden jullie nog wel eens aan de keukentafel willen zitten?
Thijs: “Ik heb eigenlijk geen voorbeeld. Niet iemand die mij echt inspireert. Wij doen gewoon ons ding hier. Het liefste zou ik aan de keukentafel willen zitten met mijn dierbaren. Ik denk dat ik de afgelopen 12 jaar op dat gebied wel wat steken heb laten vallen: ik had soms meer tijd vrij moeten maken. Je leven verandert behoorlijk als je eigen ondernemer wordt.”
Maartje: “Dat is voor mij eigenlijk hetzelfde. Onze naasten zijn heel belangrijk voor ons.”[n]

Naam:
Thijs Schreurs
Leeftijd: 
34 jaar

Bedrijf
Hoveniersbedrijf de Seizoenen

Hobby:
‘Mijn werk is mijn hobby. Dat is het eigenlijk al heel lang. Tegenwoordig ga ik wel op zondag mountainbiken. Dat bevalt me wel. Ik heb heel lang gevoetbald, maar door de zaak had ik het te druk. Ik fiets nu samen met een vriend. Tijdens het fietsen kan ik mijn kop écht leegmaken. Ik kom dan als herboren weer terug thuis.’

Naam:
Maartje Schreurs
Leeftijd: 
35 jaar
Hobby:
‘Ik wandel graag en ik ga graag naar het bos met de kindjes. Wij houden ervan om veel buiten te zijn. De kinderen kunnen dan lekker uitrazen.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief