Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout. FOTO KONINKLIJKE VERZAMELINGEN DEN HAAG
Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout. FOTO KONINKLIJKE VERZAMELINGEN DEN HAAG Foto: Koninklijke Verzamelingen Den Haag

Expositie boek over geschiedenis Zundert en Wernhout

Sport en vereniging

ZUNDERT - Het Vincent van GoghHuis presenteert van 19 augustus t/m 6 september een expositie over het boek Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout van Henri van der Hoeven.

Deze tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de heruitgave van het standaardwerk over de geschiedenis van Zundert en Wernhout dat honderd jaar geleden werd uitgegeven door Drukkerij Vorsselmans. Ook het eerste exemplaar dat in 1920 werd aangeboden aan Koningin Wilhelmina is als bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag te zien in het Van GoghHuis. Alle inwoners van de gemeente Zundert, en de voorintekenaars op de heruitgave, krijgen voor deze gelegenheid gratis toegang.

Initiatief

De expositie is samengesteld door Egbert Jorissen en José Buiks. Met Heemkundekring De Drie Heerlijkheden en Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout nam Jorissen het initiatief tot de heruitgave van het boek door Drukkerij Vorsselmans en de activiteiten in dit jubileumjaar Van der Hoeven 20-20. De geplande expositie in maart werd wegens corona uitgesteld, maar is nu drie weken te zien in het Van GoghHuis.

Bronnen

Veel aandacht is er op de expositie voor de bronnen. Het werk van Prof. Mr. Henri van der Hoeven (1843-1924) is mede zo interessant omdat hij door zijn ‘standing’ in staat was zoveel mogelijk oorspronkelijke bronnen te raadplegen. Met name de rol van de rijksarchivarissen Robert Fruin van het Rijksarchief in Den Haag en J.P.W.A. Smit van het Algemeen Rijksarchief in ‘s-Hertogenbosch waren, zoals blijkt uit de getoonde correspondentie, van cruciaal belang.

Aan de hand van voorbeelden wordt getoond dat het boek vooral vanwege de rechts-historische inhoud zelf ook een bron werd voor tal van onderzoekers. Verder worden reacties in de pers gepresenteerd.

Blikvangers

Blikvangers zijn het boek dat aan koningin Wilhelmina is geschonken, met goud op snee en in leer gebonden, inclusief de bijbehorende correspondentie en het contract tussen Henri van der Hoeven en Willem Vorsselmans, opgediept uit het huisarchief van landgoed De Moeren. De familie van auteur Henri van der Hoeven bewoont al eeuwenlang dit landgoed in Zundert.

Van der Hoeven 20-20

Het boek Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout wordt beschouwd als hét naslagwerk over de geschiedenis van Zundert en Wernhout. Het bijna honderd jaar geleden uitgegeven boek is echter nauwelijks meer te vinden. Met de heruitgave is hierin nu verandering gekomen.

Initiatiefnemer Egbert Jorissen benaderde Heemkundekring De Drie Heerlijkheden en Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout met zijn plan, waarna ook de erven Van der Hoeven en Drukkerij Vorsselmans zich bereid toonden hun medewerking te verlenen aan het opnieuw uitbrengen van het lijvige boekwerk.

Daarmee was de projectgroep Van der Hoeven 20-20 (een verwijzing naar de boekuitgaven in 1920 en 2020) een feit.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief