stadskantoor-goes-medium
stadskantoor-goes-medium

Goes gaat burgers vragen hoe zij over zaken denken

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De gemeente Goes krijgt een burgerpanel. Het bestuur wil de mensen op gezette tijden vragen hoe zij over bepaalde onderwerpen denken. 

Het is een nieuwe stap van de gemeente Goes om inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming, één van de speerpunten van dit college van burgemeester en wethouders.

Representativiteit  

Nu maakt het gemeentebestuur gebruik van een aantal adviesraden, die het college gevraagd en ongevraagd advies geven. “We moeten kijken wat we daarmee doen als dit panel er eenmaal is”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes. “We denken in ieder geval dat we met zo’n panel de representativiteit kunnen vergroten.”

Bureau

Goes heeft geen primeur op dit gebied. Al meer dan de helft van de gemeenten werkt met een burgerpanel. Ze werkt samen met een bureau om het panel en de spelregels vorm te geven. Het gaat vooralsnog om een proef. De komende drie jaar zet Goes er achtereenvolgens 40.000, 50.000 en 30.000 euro voor opzij. 

Inschrijven

Ambtenaren krijgen trainingen over hoe zij het panel het beste kunnen gebruiken. Van der Reest weet nog niet precies hoe Goes het vorm gaat geven, maar denkt dat mensen zich kunnen inschrijven, zowel voor één als meerdere onderwerpen. “Als er dan iets speelt, kunnen wij vragen hoe zij erover denken. We maken een soort database van inwoners die we kunnen raadplegen. Uiteindelijk willen er ook meer mee doen. Je zou groepen bijvoorbeeld ook kunnen laten communiceren via het panel.”

Challenge

Eerder kwam Goes op het gebied van burgerparticipatie al met het zogenaamde ‘right to challenge’. Als ze denken dat ze iets beter kunnen dan de gemeente mogen inwoners het volgens dat recht zelf doen. In het coalitieprogramma heeft het college extra geld uitgetrokken om inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief