Afbeelding
Foto: Gemeente Zundert

Eerste boombak Molenstraat symbolisch geplaatst

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZUNDERT - Op het plein voor het Cultuurcentrum in Zundert heeft wethouder Ruimtelijke Ordening, Patrick Kok, maandag symbolisch de eerste boombak in de Molenstraat gemonteerd.

Het is de bedoeling dat er straks 50 boombakken met 35 boomsoorten van eigen bodem staan. Enerzijds als unieke etalage voor de Zundertse boomteeltsector en anderzijds als boost voor de straat. 

Wethouder Kok spreekt vol lof over het bijzondere groene project: "Dit project is voor én door Zundert gerealiseerd, én de gemeente gaat samen met de boomkwekers de bomen onderhouden. Ik heb 100% vertrouwen in alle partijen, en ik hoop dat we deze samenwerking kunnen uitbreiden naar andere plekken in de gemeente." Vijf Zundertse kwekers en leveranciers dragen bij aan het project.

In december startte de aanplanting van de eerste bomen in een boombak. De bomen hebben vijf maanden kunnen zetten. Inmiddels zijn de eerste 18 boombakken geplaatst, maar die staan nog niet allemaal op de definitieve locatie. In totaal komen er 50 boombakken verspreid door de Molenstraat. Alle bomen vinden op een bepaalde manier oorsprong in de gemeente Zundert. Soms helemaal, soms doordat de onderstam is gezaaid of het plantgoed is opgekweekt in de gemeente. Zo ontstaat er een Zundertse bomentuin in de Molenstraat.

David Bömer, manager van Coöperatieve Vereniging Treeport, is blij dat de lokale boomteelt zich kan laten zien in de Molenstraat: "Als Treeport dragen wij graag ons steentje bij aan dit project. De boomteeltsector in de gemeente Zundert is groot, innovatief en vooruitstrevend. De boombakken in de Molenstraat zijn illustratief voor dit karakter."

De boombakken worden gekoppeld aan een ondergronds irrigatiesysteem, zo krijgen ze computergestuurd hun watergiften. Daarnaast zijn de boombakken verplaatsbaar, waardoor ze uit de Molenstraat kunnen worden gehaald ten tijde van het jaarlijkse Bloemencorso.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief