Afbeelding
Foto: Wies van Erp

Robin Looy over pand Jan Snel: ‘Roosendaal trots maken’

Door: Wies van Erp Algemeen

ROOSENDAAL - Een eervolle groet brengen aan Jan Snel en Roosendaal trots maken. Met die gedachten in het achterhoofd neemt fotograaf en kunstenaar Robin Looy zijn intrek in het voormalige pand van Jan Snel, op de hoek van de Nieuwe Markt en de Raadhuisstraat. Jarenlang is het pand een icoon voor de stad Roosendaal geweest. “Morgen kunt u hier pinnen,” was één van de bekendere briefjes van Jan Snel.

De ramen rondom het pand hangen vol met de ‘de briefjes van Jan’. Robin Looy wil juist die briefjes en oude foto’s verzamelen om zo het pand weer te laten herleven. “Iedereen in Roosendaal kent de briefjes van Jan Snel en iedereen die nog briefjes of oude foto’s heeft, mag zich bij mij melden. Heel graag zelfs,” roept de fotograaf op. Zijn idee is om de briefjes en oude foto’s in te lijsten en deze in het pand en in de etalage een plek te geven. Op de muren gaat Looy muurschilderingen maken waarbij ook elementen van de winkel van vroeger terugkomen. ‘Iedereen had dit pand kunnen overnemen, alles wit verven en een nieuwe zaak beginnen. Maar dat is denk ik tegen het zere been van de Roosendaler.’

No Guts No Glory

Behalve muurschilderingen gaat Looy ook meerdere exposities organiseren. Zelf hangt hij portretten die hij heeft gemaakt van artiesten, die vervolgens deze foto’s hebben gesigneerd. “Het gaat om unieke exemplaren, die slechts één keer worden afgedrukt,” vertelt Looy enthousiast. Deze portretten zijn te koop en de opbrengst hiervan gaat naar de stichting No Guts No Glory. Deze stichting vervult muzikale wensen van mensen die lijden aan kanker en de betrokken mantelzorgers.

Aan ideeën geen gebrek bij de geboren en getogen Roosendaler, want Robin heeft intussen ook 200 lp’s verzameld. Deze worden door andere kunstenaars beplakt en versierd en deze worden in het pand geëxposeerd. “Een lp als canvas is het idee. Ik heb al meerdere aanmeldingen ontvangen, zowel van lokale kunstenaars als uit het land. Ik heb nu 200 lp’s verzameld die als canvas kunnen dienen.”

Plek voor fotoshoots en videoclips

Het pand van Jan Snel is groot en daarom is er ook nog voldoende plek voor andere kunstenaars en creatievelingen die ideeën hebben. Zij kunnen fotoshoots maken of videoclips opnemen of een deel van het pand gebruiken voor hun eigen expositie. Als mensen briefjes, foto’s, reclamemateriaal of andere spullen van Jan Snel dan kunnen ze contact opnemen met Robin Looy via: www.robinlooy.com. Het pand wordt gesloopt, maar tot die tijd zet Robin Looy zich in om oude tijden te laten herleven. “Ik hoop het pand recht te doen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief