Afbeelding

Bergen op Zoom licht blauw op voor ziekte ME

Door: Peter Houtepen Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 12 mei schijnt ter ere van Wereld ME-dag na zonsondergang een sprookjesachtig blauw licht in Bergen op Zoom. Theater De Maagd licht blauw op om aandacht te vragen voor de ziekte ME (Myalgische Encefalomyelitus).

ME is een verwoestende multi-systeemziekte waarvoor momenteel geen effectieve behandeling bestaat. De ziekte kenmerkt zich met name door een aanzienlijke verergering van klachten na een minimale inspanning. Deze klachten bestaan onder andere uit een verzwakt immuunsysteem, concentratie- en geheugenproblemen, pijn in spieren en gewrichten, slaapproblemen, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, hartkloppingen en hoofd-, keel- en buikpijn.

Wereldwijd zijn naar schatting 17 miljoen mensen getroffen door ME, waarvan alleen al in Nederland ruim 40.000. Deze patiënten zijn vaak niet in staat om te werken, naar school te gaan, sociale contacten te onderhouden of hobby's uit te voeren. De meest ernstig zieke ME-patiënten zijn zelfs volledig bedlegerig en onzichtbaar voor de buitenwereld.

Blauw is de kleur van het ME Awareness lintje. Na zonsondergang op 12 mei - Wereld ME-dag - worden wereldwijd allerlei prachtige landmarks blauw verlicht om aandacht te vragen voor de ziekte, zo ook De Maagd in Bergen op Zoom. Het sprookjesachtige blauwe licht biedt de patiënten hoop. Hoop op erkenning, onderzoek, behandeling en uiteindelijk genezing.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief