Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Corné de Weert

Bezorgdheid VVD-fractie Bergen op Zoom: Cito-toetsplanning tijdens Vastenavend

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De VVD-fractie in Bergen op Zoom heeft haar bezorgdheid geuit over de geplande planning van de vervanger van de Cito-toets in 2024. Volgens de huidige planning zullen kinderen van groep 8 in de week vóór of tijdens de Vastenavend deze belangrijke doorstroomtoets moeten maken. De VVD ondersteunt hierin de oproep van verschillende Limburgse verenigingen, de Brabantse Carnavalsfederatie en de VVD in Breda om de periode van de toetsing te verruimen.

De Vastenavend is een spraakmakend evenement dat van grote waarde is voor de saamhorigheid in de gemeente Bergen op Zoom, waarbij de jeugd een belangrijke rol speelt. Echter, in de weken voorafgaand aan dit feest zijn veel kinderen druk bezig met activiteiten zoals het bouwen van een carnavalswagen, het afronden van de schooloptocht of het instuderen van liedjes. Dit kan leiden tot moeite met concentreren op school, wat mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de prestaties bij de doorstroomtoets.

Om deze reden heeft de VVD-fractie van Bergen op Zoom enkele vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders. In de eerste plaats wil de partij weten of het college de zorgen deelt. Indien dit het geval is, is de VVD bereid om samen met andere gemeenten en carnavalsstichtingen een brief te schrijven aan de minister om dit onderwerp aan te kaarten. Daarnaast roept de VVD het college op om de minister uit te nodigen in Bergen op Zoom, zodat deze met eigen ogen kan ervaren dat de Vastenavend veel meer is dan slechts een evenement.

Het is duidelijk dat de VVD-fractie begaan is met de belangen van de kinderen in Bergen op Zoom en de mogelijke impact van de Vastenavend op hun schoolprestaties. Door te pleiten voor herziening van de Cito-toetsplanning hoopt de partij een bijdrage te leveren aan een situatie waarin de kinderen zich optimaal kunnen voorbereiden op deze belangrijke toets.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief