Afbeelding
Foto: Amphia

Al 5 jaar werken Amphia en Bravis succesvol samen aan blaas- en prostaatkanker

Door: Redactie Algemeen

WEST-BRABANT - In 2018 bundelden de urologen van de ziekenhuizen Bravis en Amphia hun krachten om de behandeling van prostaatkanker en blaaskanker naar een hoger niveau te tillen. Deze bijzondere samenwerking, onderdeel van het EMBRAZE netwerk, viert nu haar vijfjarig bestaan. Tijdens deze mijlpaal hebben de urologen niet alleen teruggeblikt op hun prestaties, maar ook een toekomstvisie ontwikkeld. Ze verrichten gedurende deze jaren de operaties voor prostaten in Bravis en voor blaaskanker in Amphia.


In de afgelopen vijf jaar voerden de urologen in het Bravis ziekenhuis maar liefst 522 prostaatkankeroperaties uit met een robot. “Extra bijzonder is het gemiddelde bloedverlies tijdens deze operaties. Dat is met 215 cc opmerkelijk laag, wat duidt op uitmuntend vakmanschap. De gemiddelde opnameduur is maar 1 nacht. Dat is zo kort omdat de operatie met behulp van een robot wordt gedaan en er zeer nauwkeurig kan worden gewerkt. Complicaties bleken minimaal te zijn. En bijna 80 procent van de patiënten konden normaal blijven plassen na de operatie. Wat heel belangrijk is voor hun kwaliteit van leven”, laten Amphia en Bravis weten.


Blaaskankeroperaties zeer succesvol

In het Amphia ziekenhuis voerden de roboturologen van beide ziekenhuizen in dezelfde periode 202 operaties uit voor blaaskanker. Deze operaties verliepen met weinig complicaties. Het landelijk gemiddelde voor complicaties ligt tussen de 16 en 17 procent, terwijl de complicaties in Amphia slechts 7 tot 14 procent bedroegen. Een indrukwekkende 83 tot 88 procent van de operaties was radicaal, wat betekent dat de kanker volledig werd verwijderd. De mortaliteit was laag, variërend van 1 tot 4 procent, vergeleken met het landelijke gemiddelde van 3 tot 6 procent. Hierdoor staat Amphia nu trots naast het Erasmus MC als het tweede centrum in de regio voor blaaskankerverzorging.


De toekomst is veelbelovend

De urologen van Bravis en Amphia ziekenhuizen blijven vastberaden om hun samenwerking verder te versterken. “Ze hebben niet alleen oog voor prostaat- en blaaskanker, maar willen ook hun expertise uitbreiden naar andere oncologische aandoeningen en goedaardige aandoeningen. Dit betekent dat patiënten in de regio kunnen blijven vertrouwen op hoogwaardige en geïntegreerde zorg en innovatieve behandelingen”, aldus de ziekenhuizen. 

“De afgelopen vijf jaar hebben bewezen dat wanneer twee vooraanstaande medische teams hun krachten bundelen, er buitengewone resultaten kunnen worden bereikt. De verbeteringen in prostaat- en blaaskankerzorg die Bravis en Amphia zijn gestart, hebben bijgedragen de kwaliteit van leven van de patiënten die met deze uitdagende aandoeningen worden geconfronteerd. Met een veelbelovende toekomst voor zich, zetten we ons in om nog meer mensen te helpen en nog meer levens te verbeteren.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief