Maikel Boon bij koeien op een boerderij.
Maikel Boon bij koeien op een boerderij. Foto: Maikel Boon

Deze twee Bergenaren krijgen (waarschijnlijk) een zetel in de Tweede Kamer

Door: Olaf Knook Politiek

BERGEN OP ZOOM - De PVV is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Op de kandidatenlijst van de partij staan twee mensen uit Bergen op zoom: Rachel van Meetelen op plek 3 en Maikel Boon op plek 24. Volgens de prognose is het vrijwel zeker dat deze twee Bergenaren een zetel krijgen in Den Haag.

Tijdens deze verkiezingen stond 5 Bergenaren op de kieslijsten van de partijen voor de Tweede Kamer, verdeeld over PVV, 50PLUS en BVNL. De laatste twee partijen krijgen volgens de prognose geen zetel in Den Haag. Maar de partij van Geert Wilders krijgt ongeveer een vierde van de beschikbare 150 zetels. Daarmee lijken twee Bergenaren vrijwel zeker van een plek in de landelijke politiek.

Poffertjeskoningin

Poffertjeskoningin Rachel van Meetelen (1975) is met haar derde plek de hoogste nieuwkomer op de kieslijst van de Partij voor de Vrijheid. De moeder van twee zoons is daarmee vrijwel zeker van een plek in Den Haag. Maikel Boon (1982) staat op plek 24 van de kieslijst van de PVV. Hij is veteraan van de Koninklijke Landmacht en sinds 2015 Statenlid in Noord-Brabant. Het lijkt erop dat hij de overstap maakt van provinciale naar landelijke politiek. Beide kandidaten zullen voor het eerst plaatsnemen in de Tweede Kamer. 

De partijen van de Bergse kandidaten John Voets (50PLUS), Camiel van Meeren (BVNL) en Maikel van Bekker (BVNL) krijgen volgens de prognose geen zetel in Den Haag.

Bergse kiezers

In Bergen op Zoom kreeg geen enkele partij meer stemmen dan de PVV. De partij van Wilders kreeg van de kiesgerechtigde Bergenaren 11.417 stemmen. Daarna volgt op afstand de VVD met 7.054 stemmen. Nieuw Sociaal Contract kreeg in Bergen op Zoom 4.683 stemmen. De vierde partij werd de gecombineerde lijst PvdA/GroenLinks met 4.268 stemmen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief