tiny-loft-in-nature-1-1
tiny-loft-in-nature-1-1

Geen erfpacht voor toekomstige tiny houses in Goes

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Mensen die één van de toekomstige tiny houses in Goes willen kopen hoeven dat niet te doen op basis van erfpacht.

"Het blijkt een minder passende constructie te zijn voor dit soort woningen”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes, die daarmee een advies van de initiatiefgroep volgt.

Wie een huis koopt op basis van erfpacht moet in één keer de BTW afdragen. Voor een tiny house komt dit neer op zo’n 15.000 euro. “Dat is een flink bedrag. We denken nu aan een andere manier”, aldus Alssema.

Braakliggend

Volgens hem wordt er nu gewerkt aan ‘een soort recht van opstal’. Goes wil op een braakliggend stuk grond aan de Tienderdreef ruimte maken voor tiny houses. De gemeente heeft van verschillende partijen verzoeken gekregen. Uit die partijen is een initiatiefgroep samengesteld die onderzoekt wat wel en niet kan.

Looptijd

Aan de Tienderdreef is plek voor tussen de tien en vijftien tiny houses. Volgens Alssema komt er niet één type woning te staan. De proef heeft een looptijd van tien jaar. “Als de proef slaagt, mogen ze wat ons betreft blijven staan.”

Tiny houses zijn compacte, energiezuinige en betaalbare woningen. Het idee voor de zelfvoorzienende woningen is komen overwaaien uit Amerika. De huisjes staan al in meerdere gemeenten in Nederland.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief