Renske Kloosterman vertelt over duurzame kledingzaken.
Renske Kloosterman vertelt over duurzame kledingzaken. Foto: Jessica Rovers

Vintage & Fair tour zet ‘groene’ modezaken in de spotlights

Door: Britta Janssen Algemeen


GOES – In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes konden bezoekers zaterdag een beeld krijgen van de laatste najaarstrends. Tijdens een aantal shows werden op de catwalk de collecties getoond van meer dan vijftien modewinkels. Ook konden geïnteresseerden deelnemen aan de Vintage&Fair tour door de binnenstad om er achter te komen hoe je duurzamere modekeuzes kunt maken.

Renske Kloosterman, juf in het speciaal onderwijs met een passie voor duurzame mode, verzorgde de tour. “De omstandigheden bij kledingproductie zijn vaak niet zo mooi. Dat komt gelukkig steeds meer in de media”, vertelde zij. “In Zeeland leeft het iets minder, terwijl er hier toch ook volop mogelijkheden zijn.” 

Documentaire

Voor Kloosterman begon het in 2017 toen ze ging backpacken en haar kleding moest uitzoeken. “Ik was echt shopverslaafd, maar merkte dat de kleren die ik meenam allemaal tweedehands waren en een verhaal hadden. Ook zag ik de documentaire ‘The true cost’ over het productieproces van kleding. Die raakte mij heel erg.” Ze besloot een halfjaar lang alleen tweedehands kleding te kopen. Dat beviel zo goed dat ze haar bevindingen steeds meer online ging delen. “Ik wil graag dat anderen ook bewuster worden van hun kledingkeuzes. Niet veel mensen weten dat Goes bijvoorbeeld een rijk aanbod heeft van tweedehands kledingwinkels en duurzame winkels, zoals ‘The Blind Spot’. Ik vind het leuk om via deze tour deze winkels extra in de kijker te zetten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief