Afbeelding
Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland wil verduurzamen met nieuw zonnepanelenveld

Door: Jeppe Rottier Algemeen

NIEUWDORP - Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp kijkt terug op een positief jaar waarin voor het museum, als een van de weinige, de bezoekersaantallen groeiden. Ook in 2023 blijft het museum, net als vele andere musea, druk bezig met verduurzaming. 

Als een van de slechts vijf musea in Zeeland overtrof het Bevrijdingsmuseum in 2022 het bezoekersaantal van het laatste ‘normale’ jaar 2019 - voor de coronapandemie - met een toename van 28.015 in 2019 naar 29.500 in 2022. ‘’Het is geen hele grote toename, maar we zijn blij om te zien dat we qua bezoekersaantal weer terug op niveau zijn’’, zegt directeur Stef Traas.

Energiezorgen

Maar met de lastige coronaperiode is de kous niet af, want de energiecrisis veroorzaakt voor veel musea nieuwe uitdagingen. ‘’De energieprijzen die de pan uitreizen zijn zeker een zorg’’, zegt Traas. ‘’We hebben het geluk dat deze winter tot nog toe vrij mild is geweest en we niet veel moeten stoken om het museum op temperatuur te houden. De standaardtemperatuur in het museum hebben we niet aangepast, die blijft op 18,5 graden.’’ Het museum verduurzaamt zoveel mogelijk. ‘’We hebben al 144 zonnepanelen op ons dak en zijn druk bezig met kijken naar het aanleggen van een nieuw zonnepanelenveld. Ook zijn we de laatste lichten aan het vervangen naar led-verlichting. Op die manier hopen we aan het eind van het jaar op een lagere energierekening uit te komen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief