Eric van Zunderen (links), Doenja Bleijie en Lukasz Juskowiak in de belichte tomatenkas.
Eric van Zunderen (links), Doenja Bleijie en Lukasz Juskowiak in de belichte tomatenkas. Foto: Erica van Strien

Op de werkvloer bij Seasun in Kapelle: ‘Tomaten en paprika’s van Zeeuwse bodem’

Door: Erica van Strien Algemeen

KAPELLE - Het werkvloerinterview met Lukasz Juskowiak (36) en Eric van Zunderen (39) bij familiebedrijf Seasun in Kapelle is er één van de buitencategorie. Wie over de A58 van Vlissingen in noordelijke richting rijdt heeft werkelijk geen vermoeden dat parallel aan de Westerschelde maar liefst 63 hectare bebouwd is met belichte en onbelichte kassen om het hele jaar rond tomaten en paprika’s te telen. De oogst wordt in een volledig geconditioneerde verpakhal verzendklaar gemaakt en beleverd aan groothandels, die op hun beurt de supermarkten weer voorzien. 

De heren hebben behalve een verschillende functie allebei ook een andere werkvloer. Lukasz is kasleider in de tomatenkas en Eric is als manager finance & control werkzaam op het hoofdkantoor. Voor het gesprek verplaatsen we ons - met de auto en een paar veiligheidsschoenen voor de correspondent - van het hoofdkantoor naar een vergaderruimte boven de tomatenkas. Na het gesprek zullen we - met inachtneming van alle hygiëneprotocollen - de kas in gaan voor het maken van de foto’s.

Voertaal Engels

De Poolse Lukasz Juskowiak kwam in 2008 naar Nederland en kreeg werk in Steenbergen. Zijn vriendin in het thuisland volgde een jaar later. “We konden hier samen beginnen in 2009 en wonen in de plaats waar we werken. Vroeger was ik als chauffeur drie weken van huis, nu werk ik van 7.30 tot 17.00 uur en heb een normaal privéleven.” Lukasz spreekt ook in het interview Engels. Bij het gesprek is HR adviseur Doenja Bleijie aanwezig, om - waar nodig - te verduidelijken. Doenja: “We maken het de medewerkers - voornamelijk Polen, Roemenen, Oekraïners en Bulgaren - ook niet erg gemakkelijk om Nederlands te leren, want we spreken ze hele dagen in het Engels aan. Maar bij Lukasz is het misschien ook een drempel hoor, hij verstaat 85 procent van wat wij in het Nederlands zeggen.”

Informele werksfeer

Eric van Zunderen is met een omweg bij Seasun terecht gekomen. “Na de opleiding mbo handel ben ik de (psychiatrische) zorg in gegaan, maar ik was er niet op mijn plaats. Naast mijn eerdere banen haalde ik mijn propedeuse hbo bedrijfseconomie, gevolgd door hbo accountancy. Aangenomen als financieel medewerker in 2016 kreeg ik de kans me te ontwikkelen tot controller en vanaf januari 2023 ben ik eindverantwoordelijk voor de financiën van het bedrijf. Heel veel mensen hebben geen idee dat de gezonde producten die we bij de supermarkten kopen hier letterlijk om de hoek geteeld worden. Nu denk ik vaak in de supermarkt ‘hier liggen waarschijnlijk onze tomaten nu in de schappen’. De werksfeer is heel leuk, de lijnen kort. Ondanks het volume (in de zomer naast 40 eigen mensen nog 600 uitzendkrachten, in de wintermaanden rond de 250, redactie) zien we kans die korte lijnen en informele cultuur te behouden. En dat is best bijzonder.”

Lukasz ervaart dat ook zo. Dagelijks geeft hij op kantoor informatie over de planning, ziekte en verlof van medewerkers en bespreekt sociale aspecten. “Voor mijn job is het belangrijk dat ik zichtbaar ben op de werkvloer. Voor goede werkvoorbereiding, kwaliteitscontroles, uitleg, inwerken en als aanspreekpunt fungeren voor de medewerkers. Vandaag zijn er bijvoorbeeld 87 mensen in teams aan het werk. Ik ben nu 5 jaar kasleider, maar heb alle facetten van het werk zelf gedaan: het planten van de jonge tomatenplanten, het draaien, het opbinden, het blad snijden, het ‘dieven’. Nieuwe mensen worden ingewerkt en opgeleid. We vinden het ook belangrijk om uit te leggen wáárom een bepaalde taak nodig is. Zodat de medewerkers ook echt begrijpen dat elke taak essentieel is voor het eindproduct dat hier de deur uit gaat.”

De uitsmijter van het gesprek is voor Eric. Bij het invullen van de portretinformatie naast dit artikel vragen we naar zijn burgerlijke staat. Eric grijnst van oor tot oor en laat - nog wat onwennig - de glimmende ring aan zijn rechterhand zien. “Getrouwd, sinds vrijdag… We zijn al jaren samen en hadden zin in een feestje.”

PASPOORTEN:

Naam: Eric van Zunderen
Woonplaats: Kapelle
Burgerlijke staat: 
Gehuwd, vader van dochter Lena (4) en zoon Tijn (2)
Opleiding: Mbo handel en hbo accountancy
Hobby’s: Gezin en mountainbiken


Naam: Lukasz Juskowiak
Woonplaats: Kapelle
Burgerlijke staat: Samenwonend
Opleiding: Commerciële technische opleiding
Hobby: Vissen

Lukasz Juskowiak.
Eric van Zunderen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief