Emma Verstraate (links) en Desiree Jansen in de oefenzaal van PMC In Balans in Oost-Souburg.
Emma Verstraate (links) en Desiree Jansen in de oefenzaal van PMC In Balans in Oost-Souburg. Foto: Erica van Strien

‘Mooi en bijzonder als mensen echt beter in hun vel komen te zitten’

Door: Erica van Strien Algemeen

OOST-SOUBURG - Emma Verstraate (22) werkt als bewegingsagoog en leefstijlcoach op maar liefst 4 locaties van Para Medisch Centrum (PMC) In Balans. Officemanager Desiree Jansen (51) is het gewaardeerde geheugen van de organisatie. Zij startte in 2008 aan de balie van de eerste vestiging en heeft het bedrijf in de afgelopen 15 jaar zien groeien naar 7 Zeeuwse vestigingen. 

Voor Emma was haar beroepskeuze glashelder. “Van jongs af aan heb ik gezegd dat ik in de sport wil werken en mensen helpen.” Sport is de rode draad in het leven van Emma. “Ik kom uit een zeer sportief gezin, met ouders en een broer die zelf actief sporten en langs de lijn stonden. Zelfs de tv stond thuis alleen aan op de sportzender. Mijn broer zie ik echt als mijn voorbeeld. Toen hij ging voetballen ging ik dat ook doen. Toen hij ging hardlopen volgde ik hem. Alleen het tennissen heb ik echt zelf ontdekt. Dat is ontstaan in coronatijd, toen er op sportgebied zoveel beperkingen waren.”

Emma kwam 2,5 jaar geleden vanuit de opleiding hbo sportkunde als stagiaire bij PMC In Balans. “Mijn afstudeeronderzoek ging over de vraag of er behoefte was aan leefstijlcoaching. Leefstijl en (secundaire) preventie zijn belangrijke thema’s. Bij secundaire preventie is er al overgewicht, maar zetten we in om erger te voorkomen. Kijk in de buurt van supermarkt rond lunchtijd naar de jeugd: hun brood ligt in de prullenbak, van de jongvolwassenen heeft een kwart overgewicht.”
De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) focust over een periode van 2 jaar op gezondheidsthema’s. Eén van die thema’s is het programma COOL, waarbij de inzet is dat er niet gesport maar gepraat wordt. Het volledige programma is opgenomen in de basisverzekering. De doelgroep is gemotiveerd, 18 jaar en ouder en heeft een bmi (body mass index, de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte, redactie) van 25-30 en risico op hart- en vaatziekten/diabetes. Na haar afstuderen rolde Emma het programma uit op twee locaties bij PMC. “Dit doe ik als leefstijlcoach. Er wordt bij GLI COOL niet gesport. Als bewegingsagoog begeleid ik de medische fitness en dat is een andere doelgroep. Mensen die willen afvallen of een nieuwe heup/knie hebben en na de revalidatie bij de fysiotherapeut met medische fitness hun revalidatie voortzetten. Ook begeleid ik ouderen die fit en soepel willen blijven en jonge mensen met stress- of angstklachten. Voor hen is de sportschool dan toch net wat te hoog gegrepen en hier kunnen ze op een laagdrempelige manier sporten onder begeleiding.”

Desiree begon in 2008 als telefoniste/receptioniste bij PMC. “Van daaruit heb ik het kwaliteitsbeleid mee opgezet, veel van de financiën gedaan. Momenteel ligt de nadruk vooral op hrm en ik stuur het secretariaat aan. Het is echt een dynamische markt. In 2008 waren er twee vestigingen, tegenwoordig ben ik financieel verantwoordelijk voor de Zeeuwse vestigingen, 7 in totaal. En ik werk voor 6 vennoten. Mijn dag is echt heel divers, want iedereen hier weet dat ik hier al zo lang werk. Het eerste half uur van mijn dag ben ik een soort richtingaanwijzer. “Vraag maar aan Desiree” klinkt hier dagelijks op de werkvloer. Verder doe ik mijn werk vooral achter de schermen. We anticiperen zoveel mogelijk op de problematische vraagstukken van de gezondheidszorg en willen inspelen op de behoefte van de doelgroep. Bijvoorbeeld de vissers in Arnemuiden, die willen we op zaterdagochtend ook helpen. En ja, soms betekent het dat cliënten naar een andere vestiging moeten omdat het anders niet in te roosteren valt. Ik ben er trots op dat we op een gemoedelijke manier mensen helpen om meer kwaliteit van leven te hebben.”

Emma: “Zowel bij medisch fitness als bij COOL is de groep divers. De jongste is begin 20, de oudste 72. Dat bijt elkaar niet want er wordt niet gesport, we spreken over thema’s met elkaar. En deze mix zorgt juist voor hele leuke groepsdynamiek. Ik vind het wel bijzonder als mensen zeggen dat ze echt geholpen en gelukkiger zijn, beter in hun vel zitten. Dat ik daaraan een bijdrage lever vind ik een voorrecht. En dat ik mijn eindopdracht ook daadwerkelijk zelf in de praktijk breng, hoe leuk is dat!”

PASPOORTEN:

Naam: Desiree Jansen (51)
Woonplaats: Vlissingen
Burgerlijke staat: Geregistreerd partnerschap, moeder van Iris (20) en Yanick(17)
Opleiding: Havo, mbocommercieel
Hobby’s: de kinderen, hond, wandelen

Naam: 
Emma Verstraate (22)
Woonplaats: Middelburg
Burgerlijke staat: Single
Opleiding: Hbo Sportkunde
Hobby’s: (Sporten in het algemeen) en actief voetbal, tennis, hardlopen en mijn moestuintje.

Emma Verstraate.
Desiree Jansen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief