Shiftleader Eddy Witkam (links) en procesoperator Tim Besuijen.
Shiftleader Eddy Witkam (links) en procesoperator Tim Besuijen. Foto: Erica van Strien

Tim Besuijen is procesoperator bij Arkema: ‘In de chemie heb je behalve je handen ook echt je brein nodig’

Door: Erica van Strien Algemeen

RITTHEM - De veiligheidsprotocollen bij Arkema B.V. liegen er niet om. Het bedrijf produceert chemicaliën die toegepast worden in de kunststofverwerkende industrie om de slagvastheid van kunststoffen te verhogen. De productieprocessen zijn fysisch en chemisch van aard en daarom worden hoge eisen gesteld aan de apparatuur en veiligheid. We spreken procesoperator Tim Besuijen (28) nadat we de veiligheidsfilm hebben gezien en het vragenformulier daarover correct hebben ingevuld. De foto bij dit interview is gemaakt met een explosieveilige telefoon in de handen van een volledig ingepakte correspondent.

Tim is een zijinstromer. Zijn hart lag bij de zeevaart, maar door fysieke malheur moest er een plan B komen. Via LinkedIn werd hij benaderd door iemand uit zijn netwerk die als recruiter voor de industrie een voorstel deed. “Door zijn enthousiasme en dat van de HR-adviseur ben ik in juni 2022 aan de slag gegaan als leerling-operator. Zonder chemische achtergrond kun je alleen maar zo beginnen, omdat je met stoffen werkt waarvan je niet weet wat ze doen. Je groeit wel snel door, als ze zien wat je kunt. Ik krijg alle kansen om me te ontwikkelen en die grijp ik met beide handen aan. Zo ben ik nu aan het leren panellen; achter de knoppen zitten, sturen. Je kunt hier niet maar wat suggereren, je moet het echt wéten. Weten waarmee je aan het werk bent, wat je gaat doen en wat er al is gebeurd. Je kan je niet permitteren om ernaast te zitten. Hier staat bijvoorbeeld een reactor met een inhoud van 55.000 liter waar een druk op staat van 5,5 bar, daar wil je maar al te graag serieus mee omgaan. Bepaalde leidingen moeten ook altijd worden nageblazen. Anders is er kans op exploderen. Pakkingen kunnen kapot gaan, omdat er stoffen die achter zijn gebleven kunnen uitzetten. Ook al zitten er acht bouten omheen, het vliegt gewoon kapot.”

Werken met hoofd en handen

“Als procesoperator werk je met je handen, maar in de chemie heb je ook echt je brein nodig. Het gaat om formules. Je moet altijd aan en scherp zijn. Een menselijke fout kan enorme gevolgen hebben voor mens, dier en milieu. Er is veel oude garde hier, met mijn 28 jaar ben ik een van de jongsten. Maar dat heeft ook voordelen. Het is fijn om alles wat niet in de boekjes staat te kunnen leren van een oude rot. En gelukkig voor mij, die ken ik. Sterker nog, ik rijd vanuit Goes met hem mee naar het werk. Behalve dat ik het goed met mijn collega kan vinden, leer ik bijna spelenderwijs de kneepjes van het vak.
Wij maken de ‘elastiekjes’ tussen de plastic verbindingen, zodat het plastic niet breekt. Denk aan de coating op je bankpas, een voorbeeld dat iedereen kent en gebruikt. En een grappig voorbeeld van vroeger, de gele pvc-buizen om pijltjes mee te schieten. Na een zonnige zomer was het ‘elastiekje’ in de buis door de zon uitgedroogd en werd het materiaal weer broos en breekbaar.” De procesoperator volgt en checkt het hele proces van de grondstoffen/tanks, tot aan het mixen, roeren, polymerisatieproces, daarna het wassen/drogen en classificeren op juiste product en inpakken/afpakken en in het magazijn zetten. “Onze veiligheidsgrenzen in het werk maken het bijna onmogelijk tegenwoordig om in aanraking te komen met gevaarlijke stoffen. Ik pak mezelf helemaal in en moet vertrouwen op pure kennis en controles. Door alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) ben ik immers net al mijn zintuigen verloren.”

Ploegendienst

Tim werkt fulltime in vijfploegendienst. “We werken 2-2-3.” Om dat te illustreren laat hij zijn agenda zien. Zijn diensten duidt hij met symbolen aan: koffiekopjes voor de ochtenddienst, zonsondergang voor middag/avond, maantjes voor de nachtdiensten en spookjes voor het weekend. Voor toekomstige collega’s die daar tegenop zien heeft Tim een tip: “Als je aan ploegendiensten begint, geef niet al na twee maanden je mening. Je lichaam heeft tijd nodig zich aan te passen aan het slaap- en waakritme, omdat je dat je hele leven niet gewend bent. Bij mij hielp mij horecaervaring wel mee. Maar voor de ochtenddienst om 5.15 uur mijn bed uit blijft een dingetje. Dat kopje koffie staat niet voor niets in mijn agenda.”

PASPOORT:

Naam: Tim Besuijen

Leeftijd:
28 jaar

Woonplaats:
Goes

Burgerlijke Staat:
Single

Opleiding:
VAPRO-B,
Mavo en
2 jaar zeevaartschool

Hobby’s:
(Karper-)Vissen, BMX-en, zwemmen in open water en zwembad

Tim van Besuijen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief