Instructeur Dennis van de Sande (links) in gesprek met accountmanager Daniël Hoogeveen.
Instructeur Dennis van de Sande (links) in gesprek met accountmanager Daniël Hoogeveen. Foto: Erica van Strien

Op de werkvloer bij Dennis en Daniël: ‘Heb in praktijk ervaren hoe collega’s klant opleiden’

Door: Erica van Strien Algemeen

GOES - Wie twee zinnen hoort uit de mond van accountmanager Daniël Hoogeveen, vergeet spontaan dat hij de jongste medewerker van DEK Opleidingen is. “Het hangt ervan af hoe je je opstelt” lacht hij. “Uiteindelijk gaat het niet om mijn leeftijd, maar om mijn kennis. Twee jaar geleden kwam ik in dienst als commercieel medewerker binnendienst. Het eerste jaar stond in het teken van kennis opdoen, inlezen, mee met de collega’s van de buitendienst. En ik haalde mijn B-E rijbewijs, heftruckcertificaat en vrachtwagenrijbewijs. Met name daardoor heb ik in de praktijk ervaren hoe mijn collega’s de klant opleiden.”

Daniël: ”De commercieel medewerker binnendienst is het eerste aanspreekpunt voor vooral de zakelijke markt. Met 140 opleidingen bieden we een breed palet aan op het vlak van verkeer, logistiek en veiligheid. We hebben boeren als klant, maar ook grote afnemers met 1600 chauffeurs die we landelijk opleiden. Wie de telefoon aanneemt moet dan ook van veel markten thuis zijn om de vraag van de klant te vertalen naar een passend aanbod.”

Ambitie loont

“Vanuit deze functie heb ik de kans gekregen mijn ambitie als accountmanager in te vullen”, vervolgt Daniël. “Ik maak er werk van om de klant - die soms wel en soms ook nog niet weet wat nodig is - van een passend advies te voorzien. We gaan het gesprek aan, stellen vragen. Op basis daarvan reiken we aan wat zou moeten en wat zou kunnen. De Arbo wetgeving is heel erg uitgebreid. Hoe toon je aan dat je een didactisch vaardige docent hebt, een lesplan, theoretisch en praktisch kunt aftoetsen, allemaal zaken die van belang zijn. We nemen klanten mee en bieden wat sturing in het aanbod. Veiligheid staat niet altijd op nummer 1 bij de klant, maar we proberen als opleider om iets meer op afstand te kijken naar het bedrijfsproces en met de klant mee te denken in hoe ze daarbinnen veilig kunnen blijven werken en wet- en regelgeving toepassen.”

Pieken

Veel opleidingen worden het hele jaar door gegeven. Pieken in de planning zijn er voor vaarbewijzen, de logistieke- en veiligheidsopleidingen voor interne en externe transportmiddelen. Denk bij intern aan heftruck, reachtruck en bij extern aan een terminaltrekker, havenkranen, verreikers. En dan geeft de vijfjaarlijkse 35 uur verplichte nascholing voor beroepschauffeurs (Code95, red.) ook nog pieken in de planning; chauffeurs die vóór 2009 hun groot rijbewijs hebben gehaald worden vanaf dat jaar elke 5 jaar bijgeschoold.

“Door de grote diversiteit aan beroepsopleidingen werken we voor alle opleidingen met specialisten. We hebben instroom uit verschillende branches. Veel oud-chauffeurs die de uitdaging kwijt zijn in wat ze deden kunnen hun kennis overbrengen aan de nieuwe generatie, maar ook uit het bedrijfsleven komen instructeurs” zegt Daniël.

Zijinstromer

Dennis van de Sande is een zijinstromer. Na een kwart eeuw op de vrachtwagen en touringcar heeft hij zijn draai gevonden als instructeur. “Toegegeven, het was even wennen de afgelopen jaren. In mijn tijd was het nog zo dat je voor een touringcarrijbewijs 21 jaar moest zijn en op de vrachtwagen mocht je met 18 jaar al beginnen. Ik werkte bij een transportbedrijf en had het naar mijn zin, maar de bus kriebelde nog steeds. Toen ik de kans kreeg om dat te gaan doen heb ik daar bijna 20 jaar van genoten. Door corona stortte de reiswereld in, het was voor mij ook een tijd van bezinning. Mijn jonge opgroeiende kinderen wenden eraan dat ik niet zo heel veel meer van huis was. Voorheen kon ik van april tot en met oktober geen sociale afspraken maken.”
Dennis is instructeur voor de vrachtwagen en de bus. Daaronder valt de nascholing voor vrachtwagenchauffeurs, kennis van de digitale tachograaf, rijtijdenwet, arbeidstijdenbesluit, lading zekeren. Heftruck, theorie voor beginnend chauffeurs voor de vrachtwagen en de bus. “Ik word hier continu opgeleid en bijgeschoold. Behalve meer structuur in mijn gezinsleven ervaar ik echt het voordeel dat ik mijn kennis en ervaring heb verbreed.”

PASPOORTEN:

Naam: Dennis van de Sande (45)
Woonplaats: Zierikzee
Burgerlijke staat:
Gehuwd, vader van
Gijs(10) en Loek (8)
Opleiding: Chauffeursopleiding touringcar en mbo instructeur
Hobby’s: Wielrennen en vinyl platen draaien

Naam: Daniël Hoogeveen (19)
Woonplaats: Krabbendijke
Burgerlijke staat: Ongehuwd
Opleiding: Mbo Logistiek en Accountmanagement
Hobby: Orgelspelen

Daniël Hoogeveen.
Dennis van de Sande.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief