Constructeur Lennart Molenaar (links) en 3D- modelleur Cor-Jan Meeuse werken veel samen.
Constructeur Lennart Molenaar (links) en 3D- modelleur Cor-Jan Meeuse werken veel samen. Foto: Erica van Strien

Op de werkvloer bij Cor-Jan Meeuse en Lennart Molenaar: ‘Met ons werk valt of staat een constructie’

Door: Erica van Strien Algemeen

HEINKENSZAND - De werkplek van constructeur Lennart Molenaar en 3D-modelleur Cor-Jan Meeuse in het nieuwe pand van Cerfix ademt de sfeer van hun vakgebied: ze bedienen de particuliere en zakelijke markt met een antwoord op constructieve vraagstukken. 

“Iemand die niet uit de techniek komt vertel ik eerst wat ons bedrijf doet” zegt Cor-Jan. “Dat wij constructieberekeningen maken op basis van het ontwerp van de architecten. Daarmee zorgen we dat de wens van de klant ook veilig overeind blijft staan. Als 3D- modelleur vertaal ik de berekeningen van de constructeur naar een 3D-model.”

Collega Lennart is van jongs af aan geïnteresseerd in ‘bouwen’. “Ja, het heeft er altijd in gezeten”, lacht hij. “Technisch lego, zelf iets maken, dammetjes en kanaaltjes op het strand bouwen. Mijn studiekeuze - civiele techniek - lag dan ook min of meer voor de hand.” Twee jaar geleden zocht hij een stageadres en belde na een tip van een studievriend. “Ik ben binnen gekomen en niet meer weggegaan.”

Veel variatie in projecten

Als constructeur voorziet Lennart het ontwerp van een constructieve onderbouwing. Hij kijkt naast sterkte en stabiliteit ook naar de economische en praktische uitvoerbaarheid. “Als constructeur blijft het niet beperkt tot rekenwerk, we geven advies en werken samen met verschillende partijen, zodat de constructie ingepast wordt in het complete ontwerp.” Hij geeft een voorbeeld: “Voor ons bedrijfspand hebben we de architect meegegeven dat we ook in het gebouw willen uitstralen dat we met constructies bezig zijn. Dit heeft vorm gekregen door een vakwerkconstructie in staal met betonvloeren. Hierdoor vormt de constructie een belangrijk onderdeel van het ontwerp.”

Cor-Jan werkt alweer zeven jaar bij Cerfix. “Ik ben hier naast mijn studie als bijbaan begonnen. Ik deed Bouwkunde aan de HZ University of Applied Sciences en kwam via de beurs Contacta met Mario (Verschuure, red.) in gesprek. Ik begon met een dag per week als 2D-tekenaar. Na mijn studie kwam ik in dienst en is mijn functie gegroeid naar wat ik nu doe.

Cor-Jan en Lennart werken regelmatig als team samen en zijn daardoor ook goed op elkaar ingespeeld. Cor-Jan: “De projecten variëren van een uitbouw aan een woning tot een nieuwbouwkantoor, maar ook bedrijfspanden, distributiecentra of civiele projecten, zoals een waterzuivering. Een heel breed scala, die afwisseling maakt onze baan echt boeiend.”

Van model naar uitvoering

Gaan jullie na oplevering nog weleens kijken naar het project? Cor-Jan: “Niet altijd, maar we doen het wel eens. Voornamelijk met grote projecten hebben we dan echt een ‘wow-effect’. Kijk, ik draai er hele dagen doorheen op mijn scherm, maar hoe groot het in werkelijkheid is, dat zie je echt niet in een model. Zo hebben we een groot distributiecentrum in Amsterdam als project opgeleverd en zijn daar ook gaan kijken.” Dan, lachend: “Dan snap je ineens waarom ze daar op fietsen rondrijden. Maar het belangrijkste is dat je door te gaan kijken de koppeling met de praktijk ziet.”

Samenwerken boeit

Cor-Jan: Vooral de vertaalslag om het ontwerp te visualiseren en de samenwerking met constructeurs boeit mij enorm. Door samen op te trekken komen knelpunten in een vroeg stadium aan het licht.”
Lennart: “Nu we vaker met elkaar samenwerken raken we steeds beter op elkaar ingespeeld. We helpen elkaar en komen zo sneller en efficiënter tot een passende oplossing. We werken als het ware samen op.”

Lennart: “We krijgen hier vrijheid en uitdaging en de kans om ons verder te ontwikkelen. Ervaren projectleiders geven ons goede begeleiding en feedback. Cor-Jan: “Waar we ook zijn, we kijken altijd met een professionele blik.” Lennart: “Simpel gezegd, met ons werk valt het of staat het.”

PASPOORTEN:

Naam: Cor-Jan Meeuse (27)
Woont in: ‘s Gravenpolder
Burgerlijke Staat:
Getrouwd met Anne-Lien, vader van Jenthe (3) en Ezrah (2)
Opleiding: Bouwkunde aan de HZ
Hobby’s: Tuinieren, klussen, zingen

Naam: Lennart Molenaar (24)
Woont in: Halsteren
Burgerlijke Staat: Getrouwd met Leonie
Opleiding: Civiele Techniek aan de TU Delft
Hobby’s: Klussen aan/in huis, wandelen, mountainbiken

Lennart Molenaar
Cor-Jan Meeuse.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief