Afbeelding
Foto: Stock

Zeeland vraagt nogmaals aandacht voor tandartstekort: ‘De tijd dringt!’

Door: Olaf Knook Algemeen

GOES - De Provincie vraagt in een brief aan de overheid opnieuw aandacht voor het groeiend aantal tekort aan tandartsen in Zeeland. Deze brief volgt op een unaniem aangenomen motie door de Provinciale Staten. Ondanks herhaalde verzoeken van de Provincie om aandacht voor dit probleem, ontbreken tot nu toe concrete oplossingen. 

Het groeiende tekort aan tandartsen in Zeeland is een urgent probleem dat de aandacht van de Provincie heeft. Dit probleem is vooral zichtbaar wanneer het wordt vergeleken met andere delen van Nederland. De Provincie Zeeland heeft herhaaldelijk het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangesproken over deze kwestie. Tot op heden zijn er echter nog geen concrete oplossingen gevonden.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Na meerdere oproepen vanuit Zeeland wordt het écht tijd dat het ministerie van VWS en OCW werk maken van een opleidingsplaats in Zuidwest-Nederland. Dat zou Zeeland kunnen helpen om het grote tandartstekort aan te pakken. De tijd dringt, er moet doorgepakt worden. Zeeuwen willen goede tandartspraktijken in de buurt!’’

Extra tandartsenopleiding en vergrijzing

Met slechts 39 tandartsen per 100.000 inwoners in Zeeland, terwijl Noord-Holland 95 tandartsen per 100.000 inwoners heeft, is het duidelijk dat er een aanzienlijk verschil bestaat. Daarnaast wordt verwacht dat het aantal tandartsen in Zeeland de komende jaren zal afnemen vanwege vergrijzing. Een deel van de tandartsen in Zeeland komt uit het buitenland en vestigt zich vaak tijdelijk in Nederland. Dit zorgt voor bezorgdheid over de continuïteit van de mondzorg in Zeeland.

Een mogelijke oplossing die wordt voorgesteld door de Provincie, is de oprichting van een tandartsenopleiding in Zuidwest-Nederland. In de praktijk blijven veel tandartsen na hun opleiding werken in het gebied waar ze zijn opgeleid. Een opleiding in Rotterdam zou daarom kunnen bijdragen aan het vergroten van het aantal tandartsen in Zeeland. Ook het opzetten van leerpraktijken in Zeeland kan volgens de Provincie een waardevolle aanvulling zijn.

In gesprek met Erasmus MC

De brief aan de ministeries van VWS en OCW benadrukt de dringende behoefte aan een snelle en effectieve oplossing. Gedeputeerde Harry van der Maas wil op korte termijn samen met vertegenwoordigers van het Erasmus MC in gesprek met de verantwoordelijke ministers om dit probleem aan te kaarten en tot concrete acties te komen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief