Sonja Nossent van bewonersgroep Duurzaam Heinkenszand 2030 en de Borselse wethouder Arno Witkam.
Sonja Nossent van bewonersgroep Duurzaam Heinkenszand 2030 en de Borselse wethouder Arno Witkam. Foto: FOTOLUMO

Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

Door: Redactie Algemeen

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. “Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is”, aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. “Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek.” Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

Zowel bewoners als gemeenten zijn doordrongen van het belang van samenwerking, maar de samenwerking kan én moet beter. Roel: “Saamhorigheid en organisatiekracht zijn daarbij sleutelbegrippen. Daarin kunnen bewonersinitiatieven en gemeenten elkaar versterken.” Punt van zorg blijft het fragiele onderlinge vertrouwen en wat er nodig is om meer vertrouwen op te bouwen. “Vier behoeften springen eruit: actief luisteren naar de ander; daadkracht tonen en doen wat je belooft; open, eerlijk en tijdig communiceren en duidelijkheid creëren, liefst op basis van een visie voor de lange termijn.” Gemeenten erkennen dat hier verbeterpotentieel zit, maar vragen ook begrip voor hun situatie: de energietransitie is complex. “Een beetje begrip is op z’n plaats”, zegt Roel. “Er moet nog veel worden uitgezocht en afgewogen, en het vraagt tijd om er samen uit te komen, ook binnen de gemeentelijke organisaties zelf.”

Hoe kan het beter?

Hoopvolle uitkomsten zijn er ook: twee derde van de bewoners en zelfs 80% van de gemeenten ziet de samenwerking in de toekomst verbeteren. “Gebruik de kennis die bij inwoners aanwezig is”, was een tip van wethouder Ben Brands van Boekel. Hij brengt dit zelf in de praktijk door elke maand met de energiecoöperatie Energie Boekel te overleggen. Ook in Borsele draagt maandelijks overleg tussen gemeente en bewoners over de energietransitie bij aan het onderlinge vertrouwen. “Wij zijn ook heel blij met de ondersteuning die de gemeente ons biedt”, zegt Sonja Nossent van de bewonersgroep Duurzaam Heinkenszand 2030. “Zoals buurtbegeleiding van Buurkracht. Dat heeft ons echt in de doe-modus gebracht.” Nicole Heerkens, projectleider energietransitie bij de gemeente: “Dat begint met lef om achter je bureau vandaan te komen en aan inwoners te vragen: zullen we het samen doen?” Toeval of niet: in veel succesverhalen die tijdens het event voorbijkwamen, was juist dat gebeurd. Een aansporing voor gemeenten en inwoners om elkaar actief op te zoeken.
Stichting Buurkracht is een maatschappelijk initiatief. Ons doel is om mensen in buurten met elkaar te verbinden en ze te ondersteunen bij het samen verduurzamen en verbeteren van de buurt. Het onderzoek is te downloaden via www.buurkracht.nl/onderzoek.[n]

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief