De sloop van voormalig zwembad De Banakker kan hervat worden. FOTO MONIQUE JANSEN
De sloop van voormalig zwembad De Banakker kan hervat worden. FOTO MONIQUE JANSEN

Sloop van oude zwembad De Banakker wordt maandag hervat

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De sloop van het oude zwembad De Banakker in Etten-Leur wordt maandag 6 augustus hervat. De afbraak werd enkele weken geleden stilgelegd vanwege gesignaleerde beschermde vleermuizen.

Na die constatering is gekeken naar compenserende maatregelen en alternatieve verblijfplaatsen voor de vleermuizen. In overleg met een ecologisch adviseur en in opdracht van de Omgevingsdienst Brabant-Noord (OBDN) en de Provincie Noord-Brabant zijn zestien nestkasten in de omgeving van het zwembad opgehangen. Deze maatregel is voldoende bevonden door de OBDN. Het vleermuisverblijf in de oude Banakker wordt onklaar gemaakt. Hierdoor kunnen de vleermuizen uitvliegen, maar niet meer in het verblijf terugkeren.

Verlopen

Voor de sloop van het zwembad en de ontwikkeling van het daarachter gelegen nieuwe complex zijn ecologische onderzoeken uitgevoerd. Voor zowel de sloop als de nieuwbouw ontving de gemeente Etten-Leur een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet. Het ecologisch onderzoek had voor de gewone dwergvleermuis een geldigheid van maximaal drie jaar, maar die was bij de start van de sloop inmiddels verlopen. Tijdens het afbreken van het oude zwembad kreeg de OBDN een melding dat er vleermuizen waren gezien. Omdat er geen ontheffing meer was voor de Wet natuurbescherming (Wnb en opvolger van de Flora- en faunawet) en actueel ecologisch onderzoek niet beschikbaar was, werd de sloop op grond van die melding stilgelegd.

Nieuw

In de afgelopen weken heeft de gemeente Etten-Leur een nieuw ecologisch onderzoek laten uitvoeren. Hieruit is gebleken dat er nog steeds een zomerverblijfplaats voor vleermuizen aanwezig was. In overleg met de ecologisch adviseur en de ODBN zijn daarop nestkasten in de omgeving opgehangen en wordt de verblijfplaats in de oude Banakker alsnog onklaar gemaakt. Op deze plek komt te zijner tijd de inrichting van de openbare ruimte ten behoeve van de nieuw te bouwen Nieuwe Nobelaer. 

Brief

Omwonenden van het voormalige zwembad zijn door middel van een brief op de hoogte gebracht van de hervatting van de sloop op 6 augustus.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief