Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Natuur in de Wijk: Dieren en planten moeten steeds vaker plaatsmaken voor tegels

Door: Tom Rietveld Algemeen

ETTEN-LEUR - Vogels, vleermuizen, insecten, planten en struiken. Ze hebben allemaal een plek in ons landschap, zeker ook in het stedelijk landschap. Helaas vinden al deze diersoorten moeilijker een plekje om te foerageren en te nestelen en planten moeten steeds vaker plaatsmaken voor tegels. Natuur in de Wijk is een project waarmee er juist voor deze soorten een betere leefomgeving gerealiseerd wordt.

Bewoners jong en oud van Etten-Leur worden in de gelegenheid gesteld om zich aan te melden voor een mooie wandeling om anders te kijken naar de flora en fauna in de eigen omgeving, in tuin en groenstroken, in de lucht en op de grond. Verrassing! Natuurgidsen Corrie van Haperen en Louis de Jong van IVN Dintel- en Marklanden nemen de groep mee voor een korte natuurwandeling door de buurt Hooghuis en Centrum Oost.

Spleten en kieren

Initiator Marco Taks van Orbis laat voor de wandeling begint nog even de diverse nestkastjes zien. Marco: “Voor de gierzwaluw, de huismus en de vleermuis zijn er verschillende nestkastjes gemaakt en die worden gratis verstrekt. Probleem van deze tijd is dat er steeds minder groen is en de huizen steeds beter geïsoleerd worden. Vroeger zaten de vogels onder de dakpannen Daar is nu geen ruimte meer. Spleten en kieren worden allemaal dicht geschuimd vanwege isolatie. Er zijn in de wijk. gevelscans gedaan om te bekijken welke huizen geschikt zijn om een nestkast of meer beplanting te plaatsen. Zij krijgen een flyer in de bus met een tekening van hun huis, waar die nestkast het beste geplaatst zou kunnen worden met een verwijzing naar Natuur in de wijk en dan kunnen ze die gratis bestellen.”

Louis de Jong: “ Dit fietspad aan de Lage Neerstraat was ooit een ouderwetse landweg met van die mooie steentjes en bomen er langs. De bomen zijn opnieuw aangeplant in1970. Deze rij bomen is een perfecte natuurlijke route voor vogels vooral voor vleermuizen om van hun verblijfplaats naar hun voedselgebied te gaan. Een natuurlijke snelweg.” Corrie van Haperen vult aan: “De bomen in deze laan zijn Essenbomen, een soort die in Europa en Nederland thuis hoort. Heel veel organismen zijn hier aan verbonden. Hoe ouder de soort hoe meer organismen zich daar bij gaan thuis voelen. Een eik bijvoorbeeld heeft meer dan 500 organismen rondom.”

Corrie van Haperen: “Iedereen was ineens de mussen kwijt. Dat realiseer je je niet omdat als iets langzaam verdwijnt dan heb je daar geen erg in totdat je weer ergens anders mussen ziet. Dat komt omdat we vroeger altijd elke dag ons tafelkleedje met broodkruimels uitklopten. Nu ontbijten we anders. Een direct gevolg dus voor de mussenstand”. 

Met aanbrengen van meer groen zet je hele bio-cultuur aan. Het heeft ook een positief effect op onze gezondheid en ons geluksgevoel. Dus start de vergroening in uw achter- en voortuin. Er valt nog heel wat te doen voor welwillende bewoners. Te beginnen met nog wat meer tegels eruit en groen erin.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief