Bij Life & Garden hebben ze nog wel wat vakken te vullen.
Bij Life & Garden hebben ze nog wel wat vakken te vullen. Foto: Marloes Smits

Frustratie bij tuincentra door vertraging van kerstartikelen

Door: Marloes Smits Algemeen

ETTEN-LEUR - Door corona is er in bijna elke sector wel vertraging. Zo ook bij de levering van kerstartikelen aan tuincentra. Bij het Etten-Leurse Life & Garden ervaren ze dit ook en is het vooral afwachten wanneer er weer iets binnenkomt. “Onze laatste kerstartikelen komen nog in januari binnen en we kunnen er helemaal niks mee doen,” licht eigenaar Freek Schalk toe. 

De vertraging heeft meerdere oorzaken. Al sinds de pandemie uitbrak, zijn er langzaamaan overal vertragingen gekomen. Nu komt daar extra vertraging bovenop door onder andere stijgende prijzen van de containers die vooral uit de havens van China vertrekken. Freek legt het uit. “Normaal gesproken krijg je een bericht dat je container op een schip staat en op welk moment die ongeveer aankomt.” Momenteel liggen de zaken een beetje anders. “Nu hebben we geluk als we überhaupt onze containers op een schip krijgen. We betalen vaak voor een container om dan vervolgens twee weken later op een app te kijken en te zien dat die nog steeds niet vertrokken is. En waarom? Omdat er dan iemand meer heeft betaald voor een container en een plek en daardoor onze container er maar af word gezet,” eindigt hij. 

Prijzen van containers stijgen gigantisch

Daar komt bij dat containers sowieso al steeds duurder worden en nu maar liefst 18.000 euro kosten en dat terwijl de waarde van de producten hetzelfde blijven. “Ik kan niet zomaar 30 tot 40 procent meer geld gaan vragen aan klanten, daar trapt niemand in. Het is echt moeilijk,” benadrukt Freek. 

Grote tekorten 

Doordat de productie in China vrijwel helemaal stil is komen te liggen aan het begin van de pandemie, zijn de vertragingen moeilijk in te halen, China is immers een van de grootste producenten van de wereld. “China produceerde hiervoor al over het randje, op een capaciteit van 110%. We kunnen dan niet verwachten dat ze dan ineens op 130% gaan produceren, want ze zitten normaal al over het randje,” benoemt Freek. 

Ook is er hierdoor nog steeds een groot te kort aan producten zoals chips wat ook weer zorgt voor nieuwe problemen. “Wat denk je van die kerstlichtjes? Daar zit in elk lampje een chip. Onze kerstverlichting is ook amper binnen en wat we van vorig jaar over hebben is niet eens de benoeming waard,” voegt Freek toe.

Het is zelfs zo erg dat zijn laatste kerstballen pas op 24 december komen. “Ja, dat is veel te laat, natuurlijk. Maar ja, we kunnen niks. Dat is nog niet eens het ergste: in januari krijgen we nog de laatste kerstartikelen binnen.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief