Wil Borm (l) en Pieter-Jan van Dijck (r) aan het werk met het uitzetten van het veld.
Wil Borm (l) en Pieter-Jan van Dijck (r) aan het werk met het uitzetten van het veld. Foto: René Mensen

Supergrote zonnebloem van Van Gogh verschijnt op Menmoerhoeve

Door: René Mensen Algemeen

ETTEN-LEUR - Dit jaar is het Jaar van de zonnebloem. Etten-Leur pakt uit met een ‘levende’ versie van de ‘Vaas met 15 zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dat wordt een kunstwerk van bijna 8.000 m2. Het wordt geplant en gezaaid in een veld bij de Menmoerhoeve. Dat biedt niet alleen de kunstliefhebber maar iedereen die komt kijken, een geweldige ervaring. Er komt een uitkijktoren die de bezoekers op een hoogte van 6 meter een goed uitzicht biedt op het schilderij. Extra bonus: je mag erdoorheen wandelen! Op informatieborden kun je dan zien waar je je bevindt in het schilderij.

Aan het woord is Pierre van Damme, coördinator van het project. Samen met vrijwilligers, waaronder de familie Van Dijck van de Menmoerhoeve, gaat hij zorgen voor een unieke prestatie. Pierre: “Ik kreeg van Van Gogh Nationaal Park de vraag om het project te coördineren en voordat ik het wist had ik al ja gezegd. Een bijdrage mogen leveren aan zo’n uniek project, daar zeg je geen nee tegen.” De eerste stappen zijn gezet en in juli en augustus zal het kunstwerk in al zijn glorie te bewonderen zijn. “Natuurlijk is het een project in de openlucht. Dus we zijn afhankelijk van de weersgesteldheden. Dat maakt het spannend; maar dat heet niet voor niets een ‘uitdaging.” 

Pieter-Jan van Dijck van de Menmoerhoeve trots: “Men was aan het zoeken naar een geschikte locatie voor dit imposante schilderij. Toen men bij ons kwam met die vraag, wist ik het vrijwel meteen. Het is zo’n mooi idee; dat past helemaal in de filosofie van de Menmoerhoeve. We zijn ook meteen naar de mogelijkheden gaan kijken; eventuele beperkingen lossen we onderweg wel op.” 

Pieter-Jan noemt als voorbeeld van een ‘hobbel’ die genomen moet worden, de uitkijktoren. “Om het schilderij van bovenaf te kunnen zien moet je in een vliegtuig zitten of een drone bezitten of een mogelijkheid hebben om een uitkijkpositie op hoogte te creëren. Dan treedt meteen de regelgeving van de overheid in werking. Woorden als bestemmingsplan, nieuwe omgevingswet, tijdelijkheid, veiligheid etc komen meteen naar boven. Maar zoals gezegd, voor alles is een oplossing!”

Pierre: “Het schilderij wordt heel mooi en levert straks ook een bijdrage aan biodiversiteit en de bijenstand. Het is ook een trekpleister voor vogels. Voor de hoofdsponsor ‘Natuurhuisje’ is dit een heel belangrijke doelstelling.”

Naast Pierre is er een werkgroep met Pieter-Jan van Dijck en vader John van de Menmoerhoeve. Verder Wil Borm (adviseur integraal waterbeheer en natuur) en Arjen Stoop van Brabants Landschap. Zij steken flink de handen uit de mouwen. 

Pieter-Jan: “Fijn dat er een plek is gevonden tussen Etten-Leur en Zundert. Het gebied waar Vincent van Gogh zoveel inspiratie opdeed en waar hij mooie dingen maakte.”

Pierre: “Inderdaad, een eerbetoon aan Vincent van Gogh en een genot voor de hedendaagse natuur-, cultuur en kunstliefhebbers.”

De officiële opening wordt gepland begin juli. Voor meer inspiratie: www.jaarvandezonnebloem.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief