Afbeelding

Efficiënt onderhoud van je warmtepomp

Door: Joke Ossewaarde Algemeen

De overstap naar een duurzame verwarmingsoplossing zoals een warmtepomp of een warmtepomp in combinatie met een warmtepompboiler is een slimme keuze voor het milieu. Deze systemen gaan niet eeuwig mee, maar je kan de levensduur ervan wel maximaliseren met regelmatig onderhoud. Dit artikel leidt je stap voor stap door het proces van warmtepomp onderhoud, zodat je kan genieten van een optimaal werkend systeem.

Begrijp je systeem

Voordat je je bezighoudt met onderhoud, is begrip van beide systemen nodig. Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grond of het grondwater om je huis te verwarmen of te koelen, terwijl een warmtepompboiler zorgt voor de verwarming van het water dat uit de kraan komt. Echter, in een hybride systeem, werkt de warmtepomp samen met een traditionele cv-ketel. De cv-ketel springt bij voor de verwarming van het huis en het warme water als er een hogere warmtevraag is dan de pomp kan leveren. Beide componenten – de warmtepomp en de cv-ketel – hebben een eigen onderhoudsbehoefte voor een optimale werking van het gehele systeem.

Regelmatige inspecties

Zet regelmatige visuele inspecties van je warmtepomp en boiler op je kalender. Controleer hierbij op zichtbare schade, lekkages of ongewone geluiden. Zorg er ook voor dat de omgeving rond de buitenunit van je warmtepomp vrij is van bladeren, vuil en andere aanwezigheden die de luchtstroom zouden kunnen belemmeren.

Filters reinigen                                        

De luchtfilter van je warmtepomp vereist regelmatige reiniging of zelfs vervanging. Hoe regelmatig dit nodig is, hangt af van het model en het gebruik. Een schone filter verbetert niet alleen de efficiëntie van je warmtepomp, maar zorgt ook voor schonere lucht en een betere luchtkwaliteit in huis. Omdat het onderhoud verschilt per warmtepomp, kan je het beste de handleiding raadplegen voor instructies over het reinigen of het vervangen van het filter.

Koelvloeistof controleren

De koelvloeistof speelt een belangrijke rol in het verwarmings- en koelingsproces. Een tekort aan koelvloeistof kan indicatie zijn van een lek. Deze controle moet je echter overlaten aan een gecertificeerde professional. Het is belangrijk om niet zelf aan de instellingen van je warmtepomp te komen, aangezien het een complex apparaat is en er bepaalde kennis nodig is om er mee om te gaan.

Onderhoud van de warmtepompboiler

Ook je warmtepompboiler heeft aandacht nodig. Laat jaarlijks je boiler ontkalken om zo de warmteoverdracht te optimaliseren en de levensduur te verlengen. Dit is vooral belangrijk in gebieden met hard water, omdat kalk hier sneller ontstaat.

Professionele inspectie en service

Een groot deel van de onderhoudstaken hierboven kan je zelf uitvoeren, maar toch is het raadzaam om minimaal één keer per twee jaar een gecertificeerde professional in te schakelen voor een grondige inspectie en service onderhoud voor je warmtepomp en boiler. Dit professionele onderhoud legt de nadruk op het behouden van de efficiëntie van je toestellen, het voorkomen van storingen en het waarborgen van het comfort in je woning op het gebied van warm water en verwarming.

Zo gaan je warmtepomp, warmtepompboiler en je cv-ketel vele jaren mee en draag je op deze manier bij aan een duurzamere toekomst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief