De gemiddelde verkoopprijs van een Brabantse woning was begin dit jaar 438.229 euro.
De gemiddelde verkoopprijs van een Brabantse woning was begin dit jaar 438.229 euro. Foto: Wesley van der Linde

Brabantse koopwoningen weer stuk duurder: Prijzen met 4 procent omhoog

Door: Olaf Knook Economie

NOORD-BRABANT - De prijzen van bestaande koopwoningen in Noord-Brabant zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met zo’n vier procent gestegen. Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde. De laatste keer dat de Brabantse huizenprijzen zo hard stegen was eind 2022. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS en het Kadaster.

In het eerste kwartaal van 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in heel Nederland hoger dan een jaar eerder. De stijging was met 5,7 procent het grootst in Utrecht. In Noord-Brabant waren de huizen bijna 4 procent duurder, gelijk aan het landelijk gemiddelde. De laagste stijging was in Zeeland met 1,7 procent. Op Utrecht was het aantal verkochte woningen in alle provincies ook hoger.

Gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een Brabantse woning was begin dit jaar 438.229 euro. Dat is slechts tweeduizend minder dan het ‘record’ in het derde kwartaal van 2022. Eind 2023 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Brabant nog 422.841 euro. De gemiddelde prijs van alle verkochte woningen in januari, februari en maart was 432.061 euro.

Prijsstijging per woningtype

In het eerste kwartaal waren de prijzen van alle woningtypen in Nederland hoger dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging was te zien bij tussenwoningen, met 5,4 procent, terwijl vrijstaande woningen een kleinere stijging van 0,5 procent hadden. Wat betreft het aantal woningtransacties was de grootste stijging te zien bij appartementen, met 26,7 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Bij tussenwoningen daalde het aantal transacties echter met 0,2 procent.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief