Lagere huizenprijzen, minder transacties en duurdere appartementen in 2023 in Nederland.
Lagere huizenprijzen, minder transacties en duurdere appartementen in 2023 in Nederland. Foto: Wesley van der Linde

Huizenprijzen in Brabant daalden vorig jaar voor het eerst in een decennium

Door: Olaf Knook Economie

NOORD-BRABANT - Voor het eerst in tien jaar zijn de huizenprijzen in Noord-Brabant gedaald. Een Brabantse koopwoning was in 2023 ongeveer 1,6 procent goedkoper dan in 2022. Deze daling is wel minder sterk dan het landelijk gemiddeld (2,8 procent). Een huis in Nederland kostte vorige maand gemiddeld 422.372 euro. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS en het Kadaster.

Vorig jaar werden in alle provincies huizen goedkoper dan het jaar ervoor. In Utrecht was de grootste prijsdaling, namelijk 4,8 procent. De prijsdaling varieerde van 0,8 procent in Limburg tot 4,7 procent in Noord-Holland.

In Den Haag, Amsterdam en Utrecht was de prijsdaling groter dan het landelijk gemiddelde. In de stad Utrecht was de grootste prijsdaling van de vier grootste steden (-6,9 procent). In Rotterdam was de prijsdaling met 2,7 procent vrijwel gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Huistransacties

Ook vonden in alle provincies minder huistransacties plaats dan in 2022. De grootste daling in het aantal transacties was te zien in Limburg (-13,3 procent), terwijl de kleinste daling in de provincie Utrecht was (-2,8 procent). Dit is het derde opeenvolgende jaar waarin in alle provincies minder transacties werden geregistreerd.

In Rotterdam was echter de grootste daling in het aantal woningtransacties (-8,8 procent). Ook in Utrecht en Den Haag waren er minder transacties dan in 2022. Alleen in Amsterdam vond er een stijging plaats in het aantal huistransacties (1,2 procent).

Duurdere appartementen

In 2023 waren alle soorten woningen goedkoper dan het jaar ervoor. De grootste prijsdaling, namelijk 3,2 procent, was te zien bij appartementen. De kleinste prijsdaling was bij vrijstaande woningen, met 2,5 procent.

Ook waren er voor alle soorten woningen minder transacties dan een jaar eerder. De grootste daling in het aantal transacties was bij vrijstaande woningen (6,9 procent). Bij appartementen was de daling van het aantal transacties het kleinst (-2,4 procent).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief