Een werk van Mia dat zij maakte aan de Kievitsmoeren.
Een werk van Mia dat zij maakte aan de Kievitsmoeren. Foto: Mia Zaat

Beeldend kunstenares in Van Gogh Kerk

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Van 8 tot en met 18 december is in de Van Gogh Kerk een tentoonstelling van beeldend kunstenares Mia Zaat te zien: ‘Mia Zaat in retro perspectief’.

Sinds 1980 is Mia Zaat (Den Haag, 1946) werkzaam als beeldend Kunstenares. Dat jaar rondde zij haar opleiding af aan de Kunstacademie in Den-Bosch, afdeling Vrije Grafiek.
Van 1980 tot 1998 woonde en werkte zij in Roosendaal en was daar lid van het Beeldend Kunstenaars Collectief. Zij werkte daar o.a. in opdracht van de Roosendaalse woningbouw vereniging Arwon aan grote muurschilderingen op de Akelei en Anemoon flat. Wandpanelen schilderde zij in opdracht voor particulieren en bedrijven. Ook gaf ze les in haar atelier.

Sinds 1998 woont en werkt Mia in Etten-Leur aan de Klaroenring en is zij lid van de West-Brabantse Kunstenaars Vereniging Arsis in Bergen op Zoom. In Etten-Leur gaf ze velen jaren les aan het creativiteitscentrum Doornbos in schilderen en tekenen. Dat centrum is jaren geleden ondergebracht bij cultuurhuis De Nobelaer. Ook gaf ze, met veel plezier, korte tijd tekenles op het Munnikenheide College.

‘Mia Zaat in
retroperspectief’

In 40 jaar kunstenaarschap maakte Mia vele grote en kleine abstracte kleurige schilderijen met olieverf. Doordat zij oude pigmenten mengde met olie en terpentijn, ontstonden diepe warme kleuren. Met deze wijze van werken ontstond een serie werken met als titel ‘In Memoriam 40-45’. Op de tentoonstelling hangen hiervan drie werken van 100 x 120 cm.

De basis van Mia’s werk vormt de waarneming van de natuur.

“Met het bereiken van een innerlijke rust en concentratie kan zich ook de geestelijke scheppingskracht die achter de werkelijkheid schuil gaat, doen gevoelen. Een scheppingskracht die ook door Vincent van Gogh ervaren werd en die hij probeerde weer te geven in zijn dynamische kleurrijke wijze van schilderen. Hiermee bevrijdde hij de schilderkunst van het nauwkeurige realisme en bracht hij het schilderkunstige thema dieper naar de innerlijke beleving van de mens. Hij en anderen doorbraken de wet van de objectieve weergave van de uiterlijke werkelijkheid.”

Pannenhoef/Hazemeren
Mia zit in de zomer graag in de natuurgebieden de Pannenhoef of de Hazemeren en tekent ter plekke het landschap met bomen, koeien en vennen, op realistische wijze. In haar atelier werkt zij aan een vertaalslag.
Zo ontstaan de abstracte tekeningen en schilderijen uit de herinnering van de waarnemingen van het Brabantse landschap. Vier van deze tekeningen zijn te zien in de Van Gogh Kerk.
Daarnaast maakte Mia de afgelopen jaren grote monumentale objecten van hout en staal, die als een soort vaandels in de wind bewegen. Hiermee exposeerde zij o.a. bij Hetty Mol op de Koekoek. Ook nam zij namens Noord-Brabant, met een drijvend object, deel aan een tentoonstelling op de Hofvijver in Den-Haag.

Uit al haar werk is een kleine selectie gemaakt die wordt geëxposeerd in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur. De entree tot de kerk is via Markt 4. Zie ook www.vangoghkerk.nl.
Neem ook eens een kijkje op de website van Mia: www.miazaat.nl.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief