Er is onenigheid ontstaan over Doelpad 5-7 nabij het centrum van Oudenbosch.
Er is onenigheid ontstaan over Doelpad 5-7 nabij het centrum van Oudenbosch. Foto: Google Maps

Onenigheid over pand aan Doelpad

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - Marleen de Roode, eigenaresse van het pand aan het Doelpad 5-7, met een woon-winkelbestemming, ligt in de clinch met de gemeente Halderberge. Zij beticht de gemeente onder andere van fraude. Volgens een woordvoerder zit de vork echter compleet anders in de steel.

De zaak is op zijn minst complex te noemen. Een jaar geleden kocht gezin De Roode het gebouw. Sindsdien zijn er echter volop problemen over de bestemming. De Roode vertelt: "In mei vorig jaar wilden we ons in laten inschrijven op Doelpad 7. Dit weigerde de gemeente, omdat dit een bedrijfsruimte zou zijn. We zouden zo'n achtduizend euro moeten betalen aan 'bovenwijkse voorzieningen', terwijl er geen enkele voorziening hoeft te worden getroffen", zo begint ze haar verhaal. Ze tekenden hier protest tegen aan.

Dwangsom

"Pas na bijna drie maanden kwam er een reactie van de gemeente. We konden met terugwerkende kracht alsnog ingeschreven worden", zegt ze. Volgens De Roode verschafte de gemeente geen duidelijkheid over de reden dat het nu wel kon én over de staat van het pand. "Daarom hebben we weer een brief gestuurd met de vraag wat nu de status van het pand is, omdat wij volgens de koopakte een woon- winkelpand hebben gekocht. Een dag voor de deadline kwam er een onduidelijk antwoord", zo zegt De Roode.

Status

Er volgde een gesprek waaruit bleek dat het pand wellicht in aanmerking kon komen voor een verkorte procedure. Na twee weken bleek dat toch niet het geval. Volgens De Roode zijn er daarna, een dag na het gesprek met de wethouder, door de gemeente ineens wijzigingen doorgevoerd in de status van één van de panden, getuige de website waar je WOZ-waarde kunt opvragen. "Er loopt nu een onderzoek, maar wat ons betreft is er sprake van een stuitende zaak", zo zegt De Roode die een rechtszaak overweegt.

Kapperszaak

De gemeente Halderberge geeft aan dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat deze wordt opgediend. "Dit pand was in het verleden een woonhuis met kapperszaak. Op nummer 5 zit een woonbestemming, op 7 een winkelbestemming. De verkoper wilde het pand weer splitsen in twee woonbestemmingen", aldus een woordvoerder. "Dan wordt er echter een woning aan de woningvoorraad toegevoegd. Volgens de nota Bovenwijkse kost dat altijd 7650 euro, dit is vastgesteld door de raad. Hierover hebben we destijds met de verkopende partij overleg gehad. Wij weten niet welke afspraken zij hierover met de kopers hebben gemaakt", aldus de woordvoerder.

Uitzoeken

Wat betreft de lange termijn voor de inschrijving in de BRP laat de gemeente weten dat de kopers zich eigenlijk helemaal niet niet op dit adres in hadden kunnen schrijven, omdat het geen woonbestemming heeft. "Dit moest eerst uitgezocht worden en dat duurde even", licht ze toe. Van de vermeende fraude is volgens de gemeente absoluut geen sprake. "Blijkbaar is er een wijziging waargenomen in de opgevraagde WOZ-waarde rond de datum van een gesprek op het gemeentehuis. De 'wijziging', ontstaat echter door de manier van zoeken. Typ je Doelpad 5 in, dan krijg je als gebruiksdoel alleen woonfunctie. Op nummer 7 zie je de winkel- en woonfunctie, dus de combinatie van kapper met woonhuis. Er is hier dus ook absoluut geen sprake van fraude, maar van een andere manier van zoeken in het WOZ-loket", besluit ze. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief