Yulia Koevoets bakt nog maar sinds een jaar! FOTO ELS ROMMERS
Yulia Koevoets bakt nog maar sinds een jaar! FOTO ELS ROMMERS

Yulia bakt graag voor anderen!

Door: Els Rommers algemeen

OUDENBOSCH - Een agrarisch uitwisselingsproject bracht de Russische Yulia Koevoets voor het eerst naar Nederland, het was de liefde die haar deed terugkomen. Eenmaal hier gevestigd, ontdekte ze nóg een liefde: bakken. Voor de eerste verjaardag van haar dochter Valerie maakte ze een taart die letterlijk en figuurlijk in de smaak viel. Dat was het startschot van een reeks hele mooie en lekkere creaties.

DOOR ELS ROMMERS

Gezellig gezeten aan de keukentafel met daarop een veelbelovende taart die erom schreeuwt om opgegeten te worden, vertelt de 28-jarige Yulia haar verhaal. "Mijn uitwisselingsproject vervulde ik hier op de boerderij op de Oudlandweg. Mijn toenmalige stagebegeleider is nu mijn echtgenoot", zegt ze in perfect Nederlands. En dat terwijl ze nog maar vier jaar in Oudenbosch woont en geen één Nederlandse les heeft gehad. "Dat was niet nodig", verklaart ze. "Ik heb de taal geleerd door te kletsen met de bezoekers aan onze boerderijwinkel."

Kunstwerken creëren
Als kind bakte Yulia al, maar haar repertoire reikte toen niet verder dan koekjes en cakes. Pas een jaar geleden, toen haar dochter haar eerste verjaardag vierde, wilde ze eens goed uitpakken. Ze ging recepten lezen en filmpjes bekijken en…het lukte! "Ik was heel tevreden over mijn eerste serieuze taart. Daarna ben ik steeds nieuwe recepten gaan proberen, zodat ik de basis goed beheers. Bakken maakt me blij. Het is een prima medicijn voor als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Als ik het eindresultaat zie, voelt het alsof ik een kunstwerk heb gecreëerd", zegt Yulia stralend.

Russisch schuimgebak
De appetijtelijk ogende taart op tafel mag het labeltje 'kunstwerk' zonder meer dragen. Daarnaast staat een schaal met gebakjes die op meringues lijken. "Dit is Russisch schuimgebak. Zefir, noemen we dit, gemaakt uit eiwit, suiker én appel. Soms doe ik er andere fruitsoorten bij waar veel pectine in zit, zoals pruimen of framboos", verduidelijkt Yulia. "Er komt ook agar-agar bij aan te pas. Het is moeilijk om te maken. Mij lukte het pas na tien keer proberen. Gelukkig kan ik ons eigen fruit van de boerderij gebruiken. Sowieso kook en bak ik graag met verse seizoensprodukten."

Andere taartcultuur
De liefde voor bakken lijkt Yulia nu al overgebracht te hebben op de tweejarige Valerie. "Zodra ik de mixer pak, klapt ze blij in haar handen en zodra ze kan, haalt ze haar vinger door het beslag", zegt Yulia vertederd. "Van mijn moeder heb ik het niet geërfd, zij vindt het reuzeknap wat ik allemaal maak." Op de vraag of er in Rusland op dezelfde manier taart wordt gegeten, schiet ze in de lach. "Daar gaat het er totaal anders aan toe", antwoordt ze ad rem. "Hier krijg je op verjaardagen bij de ontvangst een stuk taart. In Rusland draait alles om eten, soms zit je wel acht uur aan tafel. Aan het einde komt er pas een gigantische taart op tafel. Kun je niets meer op, krijg je een stuk mee naar huis."

Yulia's grootste droom
Yulia's grootste droom is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van haar baksels. Dus gaat ze koekjes uitdelen in haar boerderijwinkel. Zijn de reacties enthousiast, zou het zomaar kunnen dat een deel van de winkel vol komt te liggen met taarten en koekjes van Yulia. Als alles zo lekker smaakt als haar kruidige chocoladekersentaart, gaat Yulia een rooskleurige patisserietoekomst tegemoet.

Kijk voor het recept van Yulia's kruidige chocolade-kersentaart op haar Facebookpagina: Yulia Shemarina of volg haar op Instagram: Yula_bakt.

Deze taart maakte Yulia voor haar man toen ze drie jaar getrouwd waren. FOTO EIGEN BEZIT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief