Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Aan de keukentafel met Arjan en Monique: ‘Hij is qua ideeën net een bruistablet’

Door: Remko Vermunt Algemeen

Bomen doen we samen. Dat is de slogan van Arjan en zijn vrouw Monique. Arjan richtte in 2016, na zo’n 20 jaar bij een ander bedrijf gewerkt te hebben, zijn eigen bedrijf op in de bomensector: Zoontjens Boomprojecten. Dé specialist als het gaat om alles wat met bomen te maken heeft. Van (ver)planten en boombakken, tot bladluisbestrijding. Niet veel later stapte ook Monique in het bedrijf.

Hoe zijn jullie in de bomensector terechtgekomen?

Monique: Ik heb uiteenlopende functies bekleed bij grote (internationale) bedrijven. Ik ben begonnen op de inkoopafdeling van Vroom&Dreesmann, daarna was ik hoofd verkoopbinnendienst bij Polaroid en logistiekmanager bij Moët Hennessy. Uiteindelijk ben ik bij een boombedrijf in Baarn terechtgekomen waar ik Arjan heb leren kennen en daar was ik HR-Manager. Dat zijn bewuste keuzes geweest om mezelf steeds verder te ontwikkelen. Nu kan ik alle kennis en ervaring inzetten binnen onze bedrijven.

Arjan: Mijn vader zat al in dit vak, dus ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen. Hij werkte in een bomenploeg bij gemeente Rucphen  en in de weekenden ging ik regelmatig met hem mee. Destijds was er nog geen specifieke opleiding voor, maar ik heb wel bewuste keuzes gemaakt om deze kant op te kunnen gaan. Ik was 17 jaar toen ik bij datzelfde boombedrijf in Baarn aan de slag ging. De eerste tien jaar deed ik boomverzorging, daarna ben ik meer de commerciële kant opgegaan en de laatste vijf jaar was ik Commercieel Manager.

En toen bedacht je: Ik wil voor mezelf beginnen?

Monique: Nee, ik had dat nooit gedacht. Ik heb een mooie carrière bij grote bedrijven gehad en daar altijd voldoende uitdaging in gevonden.

Arjan: We hadden jaarlijkse gesprekken en ik heb wel eens met m’n grote mond gezegd dat het mijn ambitie was om het bedrijf over te nemen. Die laatste stap heb ik niet kunnen maken. Er kwam een nieuwe eigenaar en in de tijd die volgde zag ik in feite ‘mijn’ bedrijf, die stip op de horizon, afglijden. Dat zorgde voor de nodige stress. Uiteindelijk heb ik op een ochtend na een voorval mijn ontslag ingediend. In de maanden daarna heb ik nog verschillende gesprekken gevoerd met klanten en zij zeiden allemaal: Als je voor jezelf gaat beginnen, zorgen wij wel dat je werk krijgt. Dat gaf wel het vertrouwen dat het goed zou komen.

Dat lijkt me een spannend moment.

Arjan: Dat was het ook. Je begint met niets. Je moet spullen gaan kopen, maar ondertussen moet je je eerste factuur nog versturen. Dat was heel stressvol.

Monique: Ik ben wel bij het bedrijf in Baarn blijven werken, terwijl Arjan bezig was met het eigen bedrijf opstarten. Er moest toch geld binnenkomen, uiteindelijk ben ik ook in het bedrijf gestapt. In die eerste periode is al ons spaargeld erin gegaan en we hebben zelfs nog geld geleend van onze ouders. Gelukkig hebben we dat inmiddels allemaal afbetaald.

Hoe is de verdeling tussen jullie?

Arjan: Ik kan niet zonder Monique.

Monique: En ik kan niet zonder Arjan.

Arjan: Ik richt me vooral op het vakinhoudelijke van het bedrijf en ik doe de commerciële tak. Ik reis door het hele land om te praten met potentiële klanten. Zo’n 95 procent van onze klanten zijn overheden, zoals gemeenten. En eigenlijk al het andere doet Monique.

Monique: In principe doe ik alles rondom personeel, de veiligheidscertificering VCA**, financiën en werkvoorbereiding. Dat houdt in dat ik alles regel voor de projecten, zoals de bomen,  kranen en het gereedschap.

Zijn jullie goede ondernemers?

Monique: Mensen zeggen altijd wel: ‘Als het met jullie kennis en ervaring niet lukt, dan lukt het niemand.’ Daarnaast zijn we enorm gedreven en we werken met veel passie. Dus ja, ik durf wel te zeggen dat we goede ondernemers zijn.

Arjan: Ik denk dat we het tot nu toe goed gedaan hebben, maar een goede ondernemer moet zichzelf ook steeds blijven uitvinden en zichzelf openstellen voor nieuwe kansen.

Monique: Dat zit bij Arjan wel goed hoor. Hij is qua ideeën net een bruistablet.

Waar zitten voor jullie de uitdagingen?

Arjan: Het is lastig om goed personeel te vinden en te behouden. We hebben daarom ook gekeken hoe we ons daarin kunnen onderscheiden van andere bedrijven. Daarom zijn we gestart met een nieuw concept waarbij ons personeel vier dagen werkt en vijf dagen betaald krijgt.

Monique: Die ene dag kunnen ze dan gebruiken voor opleiding, maar ook voor ontspanning of bijvoorbeeld om voor hun kind te zorgen.

Arjan: Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze op die ene dag bij gaan beunen. We willen ervoor zorgen dat ons personeel meer balans krijgt tussen werk en privé. We merken dat jongeren meer waarde hechten aan vrije tijd, daarom willen we ze op deze manier tegemoet komen.

Waar staan jullie over vijf jaar?

Arjan: ‘Zoontjens boomprojecten staat nu goed, daar hoeft dus niet veel te veranderen.
Samen met Martijn van der Spoel hebben we ook een ander bedrijf: Arbor Consultancy. Dat zou verder door mogen groeien. Dit bedrijf richt zich op onderzoek en advies rondom bomen.
Daarnaast is het bedrijf nu heel erg afhankelijk van ons beiden en dat maakt het soms lastig om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. We willen in de toekomst meer tijd besteden aan de ‘Wij b.v.’.

Met wie zouden jullie nog eens aan de keukentafel willen zitten:

Monique: Dat is toch mijn opa. Dat was een ondernemer in hart en nieren. Hij had een in- en exportbedrijf van groenten en fruit in het Westland. Ik zou hem graag laten zien wat wij doen en hem om goede tips willen vragen.

Arjan: Ik wil graag dingen veranderen in de wereld. Ik wil dat mensen de waarde van bomen gaan inzien en dat we beter met de natuur om moeten gaan. Ik zou dus graag met iemand aan tafel willen zitten die deze mening deelt en die dat op de kaart kan zetten. David Attenborough is zo iemand. Die heeft van alles gezien en, ondanks zijn leeftijd, draagt hij dat nog steeds vol overtuiging uit.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief