Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Gastelse alpaca Rafa heeft al heel wat prijzen gewonnen

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

Tophengst Rafa is een prachtige bruine hengst van het ras huacaya. “Hij is geboren in 2017 en heeft een ongelofelijk mooie vacht en geweldige uitstraling. Hij is onze dekhengst en heeft al heel wat prijzen gewonnen. Nu moet hij nog laten zien dat hij ook voor goede nakomelingen kan zorgen,” legt Suzanne verder uit. 

“Rafa is eigenlijk per ongeluk gefokt. Zijn witte moeder Luna wilde ik door een witte hengst laten dekken, maar bij de fokker aangekomen zag ik een prachtige zwarte hengst staan. Hier is dus Rafa uitgekomen. De dierenarts was zo onder de indruk en zei dat ik met hem naar de shows moest gaan.” De twee kleurgenen van Rafa zijn bruin en zwart. Van moederskant stamt hij af van een Peruaanse superhengst en zijn vader heeft bij wedstrijden meerdere eerste plaatsen behaald. De afgelopen jaren is Rafa zelf bij diverse wedstrijden in de prijzen gevallen. Zo werd hij in 2018 tweede en reserve-kleurkampioen in Boekel en haalde hij de tweede plaats in Weelde (B). 

In 2019 werd Rafa zelfs eerste in Boekel en bij de vachtenshow in Weelde en tweede in Drachten. “In diverse kleurencategorieën wordt gekeurd op basis van 60% wol en 40% lichaamsbouw. Naast deelname aan shows sturen we regelmatig vacht in en deze wordt altijd zeer goed beoordeeld. In het voorjaar mag hij bij de vrouwkes. De draagtijd van een alpaca is 11 á 12 maanden.” Afgelopen zomer heeft Rafa voor zijn eerste nazaat gezorgd. “Hij heeft nog geen officiële naam, daarom noemen we hem voorlopig nog Brownie.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief