Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Plan religieus erfgoed weer een stap verder!

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - De realisatie van de plannen voor het religieus erfgoed in Oudenbosch, een combinatie van verschillende gebouwen en buitenruimte, komt steeds dichterbij. Vrijdag hebben de provincie Noord-Brabant, de gemeente Halderberge, Woonkwartier, het bisdom van Breda, R.K. parochie H. Bernardus van Clairvaux en VolkerWessels onderneming Aannemersbedrijf Van Agtmaal b.v. in de kapel van Saint Louis samen verschillende belangrijke overeenkomsten getekend. “Met deze ondertekening zijn we weer een belangrijke stap verder in het proces en kan de realisatie van de plannen beginnen”, aldus de gemeente.

“De plannen vormen samen een uniek geheel en vertelt een verhaal. Verschillende partijen slaan de handen ineen voor behoud en renovatie van het religieuze hart van Oudenbosch door de renovatie van een aantal beeldbepalende, religieuze gebouwen in het centrum van Oudenbosch, de realisatie van nieuwe woningen en een voor het gehele gebied daarbij horende vernieuwde buitenruimte. Hiermee wordt de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Oudenbosch verhoogd en wordt met de herbestemming van erfgoed het verhaal van Religieus Brabant verder geschreven”, zegt de gemeente. 

Zichtbaarder

Vrijdag ondertekenden de genoemde partijen de overeenkomsten. Wethouder Jan Mollen: “Ik ben erg blij met het ondertekenen van de overeenkomsten. We gaan nu van het plannen van deze prachtige deelprojecten naar uitvoeren. Van (be)denken naar doen, waarbij de inwoner steeds zichtbaarder wordt hoe mooi ons religieus erfgoed er straks uit komt te zien.” 

Bijdragen

Gedeputeerde Stijn Smeulders van Cultuur, Sport, Vrijetijd en Erfgoed: “Het behoud van het religieus erfgoed in Oudenbosch, een icoon van Brabant, heeft de provincie steeds van groot belang geacht. Een lang en complex traject volgde, maar de resultaten mogen er zijn. Een project waarin alle partners hun bijdrage hebben geleverd, zonder die bijdragen had het niet gekund. Ik heb er veel vertrouwen in dat ook de resterende projecten succesvol worden afgerond.” 

Sleutel

Jacco Snepvangers, directeur Aannemersbedrijf van Agtmaal: “Wij zijn zeer verheugd dat we door de ondertekeningen van vandaag aan de volgende hoofdstukken kunnen starten om diverse onderdelen binnen het Religieus Erfgoed van Oudenbosch weer verder bewoonbaar en aantrekkelijker te maken, onder meer het gebied Sint Anna, naast de Basiliek. Daarnaast zijn wij jaren eigenaar geweest van de Kapel van Saint Louis. In die jaren is met behulp van de Provinciale subsidie de Kapel prachtig gerestaureerd. Wij zijn dan ook zeer verheugd om vandaag bij ondertekening symbolisch de sleutel te overhandigen aan de gemeente zodat er weer vele mooie momenten voor o.a. de Halderbergenaren kunnen gaan plaatsvinden in een van de parels van het Religieus Erfgoed die Oudenbosch rijk is”. 

Winst

Ruud van den Boom, directeur Stichting Woonkwartier: “Het plan wat nu wordt gerealiseerd is ‘anders’ dan eerst was bedacht. Het grote winstpunt is dat het huidige plan is ontwikkeld samen met de gemeenschap. Dit maakt het nieuwe plan niet alleen mooi, maar het kan ook rekenen op draagvlak. Dit is de grote winst van het proces.”

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief