Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Frans van der Drift

Weerbericht: Augustus droger, zonniger en warmer dan normaal

Door: Bregje Kop Algemeen

HALDERBERGE - Wie in augustus vakantie in eigen land viert heeft geluk. De kans is namelijk groot dat het een warme, droge en zonnige maand wordt. Dat meldt weeronline. Regionaal komt de temperatuur regelmatig boven 25 graden uit en het aantal dagen met buien is klein. Dat betekent wel dat de droogte in de natuur niet wordt verholpen en zelfs verergert. 

Naar verwachting is de invloed van hogedrukgebieden in onze omgeving deze augustusmaand groot. Hierdoor blijven buien uit de buurt van Nederland en kan de zon vaak vrijwel ongehinderd schijnen. Het gevolg is ook dat de temperatuur gemiddeld een paar graden boven normaal uitkomt. Normaal is het begin augustus overdag 22 tot 25 graden van noord naar zuid. Aan het eind van de maand is dit iets gedaald naar 20 tot 23 graden. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Het weer leent zich deze maand voor dagjes strand. Daarvoor hoeft het geen 30 graden te worden aan de kust. Ook bij 20 tot 25 graden is het lekker. Daar helpt de zeewatertemperatuur ook bij. Die ligt op dit moment rond 20 graden.”

Ideaal vakantieweer
Augustus begint met ideaal vakantieweer. In het zuiden kan het op veel dagen zelfs 25 tot 30 graden worden. De kans dat er een aantal dagen met 30 graden of meer tussen zitten is ook groot. Of het net als in juli nog een keer ruim 35 graden wordt is afwachten. In Zuid-Europa blijft het zeer heet en wanneer de wind uit het zuiden waait, kan deze hitte opnieuw tijdelijk naar ons land komen. De kans op extreme hitte blijft voorlopig overigens erg klein. Richting het eind van de maand lijkt het wel iets minder warm te worden, maar ook dan blijft de temperatuur iets boven normaal. Ook neemt de kans op een bui toe, al ziet het er niet naar uit dat het kletsnat wordt. Voor de natuur is dat slecht nieuws. Door de aanhoudende droogte zouden plaatselijk zelfs de blaadjes van de bomen kunnen vallen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief