Afbeelding
Foto: 13 Lichte Brigade, Koninklijke Landmacht

Oudenbossche militair geëerd met naam op viaduct A17

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Tijdens een officiële bijeenkomst in Tivoli Oudenbosch is in het bijzijn van familie en oude strijdmakkers, het viaduct A17 afslag Oud Gastel/Borchwerf vernoemd naar Robert Donkers en heet nu “Sergeant der 1e klasse Robert Donkers”. De in Oudenbosch op 25 maart 1974 geboren Robert is tijdens een vredesmissie in Afghanistan op 6 april 2007 overleden. Hij liet zijn echtgenote Mira, in verwachting van zoon Stan, ouders en broer Edward achter. 

Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid heeft het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea, zijn omgekomen. “Dit is een van de manieren om de veteranen meer onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Zij zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Opdat wij niet vergeten,” sprak voorzitter Hans van Griensven van het Veteranen Platform.

Luitenant-Kolonel Goossens was destijds regimentscommandant van Robert en heeft zijn overlijden van zeer nabij meegemaakt. Tijdens de bijeenkomst vertelt hij hier op zeer indringende wijze over. “Eind maart 2007 zijn we uitgezonden naar Uruzgan in Afghanistan. Op 6 april gingen we met een eenheid van 16 tot 17 auto’s op route. Het was hoog water en we moesten slingerend onze weg zien te vinden. Ik zie plots de wagen van Rob voor me wegzakken in het zand en langzaamaan kantelen in de rivierbedding. Maar we zagen Rob niet. Hij was onder het voertuig terechtgekomen. Direct zijn we met reanimeren gestart. Dat duurde tot en met de rit naar Kamp Holland, waar we de bevestiging kregen dat Rob was overleden. Die dag startte het grote missen…”

“We moeten Rob al meer dan 16 jaar missen. Er is veel over hem gesproken en elke dag denk ik nog aan hem. Mooi dat er nu een tastbare herinnering voor hem is gekomen, al had ik natuurlijk liever Rob nog bij me gehad. Ook ben ik dankbaar dat de ‘groene’ familie met zo velen gekomen zijn,” zei Mira onder meer in haar dankwoord. “Wij wonen zelf in Kerkrade en in overleg met de initiatiefgroep is het dit viaduct geworden. Dicht bij waar hij vandaan komt. Het is een mooi initiatief. Een tastbare herinnering, zodat hij niet vergeten wordt,” vertelt ze later. Op de vraag hoe Stan, die zijn vader nooit gekend heeft, dit allemaal ervaart zegt ze: “Hij pubert nu en is bezig om zijn eigen identiteit te ontwikkelen en was er wel een beetje klaar mee om de zoon van te zijn. Maar dit vindt hij zeker een mooi project. Hij weet niet wat het is om zijn vader te missen, omdat hij die nooit gekend heeft. Van Rob heb ik nog veel bewaard, uiteraard ook voor later voor Stan.”

Oud-generaal van de luchtmacht Tom de Bok is projectleider van alle benoemingen. “Dit was de 25e van totaal 46. We kijken naar de geboorteplaats, laatste woonplaats of in de buurt van de legerplaats. Doel is om de Nederlandse bevolking te confronteren met het feit dat er nog steeds militairen omkomen.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief