Projectleider Martin van Elteren en wethouder Patrick Schouw met de eerste lei.
Projectleider Martin van Elteren en wethouder Patrick Schouw met de eerste lei. Foto: Johan Wagenmakers

Verbouwen Sint Anna gaat van een leien dakje: ‘Het gebouw gaat weer leven’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Met het leggen door wethouder Patrick Schouw van de eerste lei op het traptorentje van de kapel van Sint Anna, is donderdag 21 maart de officiële aftrap gegeven voor de verdere transformatie naar een multifunctioneel complex.

De kapel van Sint Anna heeft een rijke geschiedenis. Hij werd gebouwd in opdracht van de Zusters Franciscanen van Etten en werd in april 1889 in gebruik genomen. De kapel diende als gebedshuis voor het bijbehorende internaat dat door deze zusters gerund werd. Vrijwel dagelijks waren er gebedsdiensten en religieuze vieringen. Midden jaren zeventig ging het internaat dicht en kwam de oorspronkelijke functie van de kapel te vervallen. Na het vertrek van de zusters in de jaren negentig werd een groot gedeelte van het Sint Anna complex in gebruik genomen als gemeentehuis voor de nieuwe gemeente Halderberge. De kapel werd daarbij ingericht als raadszaal. Na de bouw van een nieuw gemeentehuis in de Parklaan stonden de gebouwen leeg en nam de bibliotheek haar intrek in de kapel. 

Gebruikers

In 2021 is door de gemeenteraad besloten om het gehele complex te behouden. In het vroegere pensionaat van Sint Anna aan de Markt komen appartementen en de kapel wordt grondig gerestaureerd en gemoderniseerd om er een sociaal-maatschappelijke functie aan te geven. Een groot aantal genodigden waaronder veel vertegenwoordigers van toekomstige gebruikers waren bij de officiële aftrap aanwezig. De vernieuwde kapel gaat plaats bieden aan onder meer KBO Oudenbosch, het Toeristisch Informatiepunt (TIP), Vluchtelingenwerk Halderberge, Heemkundige Kring Br. Christofoor en Stichting Groenhuysen. Bibliotheek West-Brabant keert uiteraard ook terug. 

Leien dakje

“Met het slaan van de eerste lei is een nieuwe mijlpaal bereikt in de soms onnavolgbare puzzel om van Sint Anna een goede bestemming te maken”, zei wethouder Patrick Schouw, verantwoordelijk voor het religieus erfgoed van de gemeente Halderberge. “Het wordt een multi-functioneel gebouw voor een gemêleerd gezelschap, waarbij er hopelijk kruisbestuiving en verbinding tussen de gebruikers ontstaat en men elkaar op deze manier versterkt. Het gebouw gaat weer leven en wordt het Hart van Oudenbosch.” Als een volleerd legger plaatste Schouw daarna bovenop de steigers bij het traptorentje de eerste drie leien en nagelde ze vast, waarmee de aftrap van de opbouw van een leien dakje ging.  

Oplevering

Aannemer de Bonth van Hulten, ook verantwoordelijk voor de restauratie van de kapel van Saint Louis, is begin januari begonnen met het strippen van het gebouw. “We hebben veel weggenomen en zijn nu zover dat we weer op gaan bouwen”, verklaarde projectleider Martin van Elteren. “De eerste steen leggen ging niet, want die liggen er genoeg. Vandaar dat we gekozen hebben voor de eerste lei. Op het torentje zaten eerst asbest leien. Die horen daar sowieso niet. We gaan ze vervangen door nieuwe natuurleien.” Zonder tegenslag en afhankelijk van wat men tijdens de verdere verbouwing nog tegenkomt, het is een gemeentelijk monument, is de geplande oplevering in de tweede helft van dit jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief